Що не любить жимолість: 5 головних протипоказань у догляді

Підпишись на нас:

Жимолость, безумовно, здорово прикрашає ділянку і приносить нам багато користі.

За що ми так любимо жимолость?

1. Ягоди дуже смачні та корисні. З них можна приготувати варення, сік, пастилу та інші смачні десерти.

2. Жимолість досить рано “прокидається”: одна з перших починає зеленіти і цвісти. Відповідно й урожай дає ранній та такий довгоочікуваний.

3. Жимолість приманює на ділянку бджіл та джмелів, допомога яких така потрібна наприкінці весни.

4. Вважається, що запах жимолості має заспокійливий ефект. А тому букетики можна розкласти у спальні. А ще її запах не переносять таргани, тому зрізані гілочки можна використовувати як відлякувач для цих непроханих гостей.

Що ще важливо знати, то це те, що вона є досить невибагливою культурою і добре приживається практично скрізь. Але все ж таки є низка умов, які жимолість не любить. Сьогодні поговоримо про них.

Що не любить жимолість

1. Самотності

Жимолість запилюється строго перехресно. А це означає, що якщо ви хочете збирати великий врожай ягід жимолості, на ділянці має бути кілька кущів різних сортів. В ідеалі 3-4 штуки. Самотня жимолость не дасть вам урожаю. Якщо ви посадили її просто для прикраси саду, вона може зростати і одна. А от якщо ви хочете мати врожай, подбайте про відповідного сусіда. Врахуйте дві речі. По-перше, дивіться, щоб сорт був відповідним запилювачем. А по-друге, не висаджуйте кущі дуже щільно один до одного. Вони досить сильно розростаються і в майбутньому не повинні заважати один одному. Оптимальна відстань між рослинами – 1,5-2 м.

2. Кислий ґрунт

Жимолість не любить кислий ґрунт: гірше засвоює підживлення та чахне. Насамперед це проявляється у пожовтінні листя та обсипанні ягід. Якщо не хочете позбутися краси жимолості та її врожаю, ґрунт обов’язково розкисляйте. Щороку наприкінці літа чи восени внесіть під кожен кущ по 1 л попелу. Він і ґрунт розкислить, і підживить рослину.

3. Високі ґрунтові води

Жимолість не варто висаджувати там, де ґрунтові води залягають надто близько до поверхні землі. Так, жимолість звичайно любить воду і не виносить посухи, але й застою вологи в корінні буде не рада. Високі ґрунтові води провокують загнивання кореневої системи та зниження врожайності.

У жимолості майже поверхнева коренева система, тому боятися високих грунтових вод не потрібно. Трактувати цей пункт можна в такому ключі: не висаджувати жимолість у низинці.

4. Піщані ґрунти (недолік вологи)

Жимолість погано зростає і плодоносить на піщаних ґрунтах. У ній зовсім не затримується волога, з неї швидко вимиваються поживні речовини. Жимолості буде комфортніше навіть у глинистому ґрунті, ніж у піщаному. Якщо у вас на ділянці ґрунту піщані, у процесі посадки жимолості обов’язково внесіть компост – до 3 відер під одну рослину. Підсипайте перегній щорічно і не забувайте регулярно поливати рослину.

5. Коріння в тіні, зелену масу на сонце

Жимолість не любить сухий ґрунт, це раз. Коріння рослини залягає не глибоко, це два. Щоб рослині вистачало вологи, а коріння не перегрівалось, рослину краще мульчувати і не залишати коріння на сонці. При цьому сама по собі жимолість світлолюбна і краще плодоносить на добре освітлених ділянках. Тому чагарник краще висадити на сонечку, а ось коріння прикрити. Обов’язково мульчування на зиму потребують молоді саджанці, висаджені цього року. Жимолість у принципі є морозостійкою рослиною, а тому в майбутньому вкривати її восени не потрібно.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Вся правда про банани: кому їх не можна їсти

Цей екзотичний фрукт, давно перестав бути чимось незвичайним. Сьогодні...

Потрібна 1 крапля, щоб герань безперервно цвіла

Неправильний догляд за геранню призводить до того, що відома...

З чим краще їсти картоплю, щоб не погладшати: 7 продуктів

Страви з картоплі користуються величезною популярністю в українців.  Сам...

Ця каша найкраще виводить холестерин: працює не гірше за таблетки

Так і не змогла полюбити каші, якими нас усіх...

Помідори: 5 причин, чому їх варто їсти

Вони є багатим джерелом вітамінів та мінералів, необхідних для...

Не зіпсований, а найкорисніший: більше ніколи не викидай коричневий банан

Як часто ти дивилася на банан, що вкрився коричневими...

8 продуктів, які пригнічують апетит

Ви щодня думаєте, що поїсти, адже голод постійно долає...