Як стрес впливає стан шкіри

0
Як стрес впливає стан шкіри
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Під час стресу в організмі людини виробляється досить велика кількість таких гормонів, як кортизол та адреналін – вони впливають на організм загалом і, зокрема, на шкіру. Безпосередньо на шкірі це проявляється зниженням її імунної захисної реакцією, за рахунок чого може з’являтися більше запалень, а підвищення рівня адреналіну збільшує вироблення шкірного сала, що також впливає на зростання кількості запалень на шкірі. Також через зниження імунної реакції шкіри проявляється оксидативний стрес, тобто посилюється вплив вільних радикалів.

Ще однією ознакою впливу стресу на шкіру є збільшення сухості шкіри, її зневоднення. Якщо описувати стан шкіри під час преживання людиною стресу, то це, як правило, суха, зневоднена шкіра, найчастіше з розширеними порами (внаслідок підвищеного вироблення шкірного сала) і ділянками лущення. Якщо є схильність до акне, може спостерігатися загострення запалень на шкірі. За наявності захворювань розацеа, купероз, акне вони можуть маніфестувати. Іноді спостерігається прояв цих захворювань шкіри у моменти загального стресу, навіть за умови їхньої відсутності у період спокійного життя.

Як можна запобігти стресу шкіри?

Оскільки першопричиною стресу шкіри є загальний стрес організму, то профілактичні заходи насамперед відносяться до способу життя. Найперший крок – налагодити чи відновити нормальний режим сну, тобто налагодити нормальний режим циркадних ритмів. Необхідно спати 7-8 годин на добу. Наступний крок – налагодити питний режим, тобто вживати достатню кількість води на добу (з розрахунку 35 мл на 1 кг маси тіла), тому в середньому виходить близько двох літрів води на добу. У меню рекомендується включати більше овочів, фруктів та риби (у якій міститься велика кількість омега-3 кислот).

Якщо шкіра вже перебуває у стані стресу, які зміни потрібно внести у догляд?

При стресі шкіри необхідно внести коригування й у домашній догляд. Головний пункт – догляд за стресованою шкірою має бути щадним. Таким чином, на цей період необхідно прибрати всі агресивні засоби, продукти з високим вмістом кислот і грубими абразивними частинками. У пріоритеті на період стресу знаходяться зволожуючі засоби у складі з біфідобактеріями, антиоксидантами.

Слід відмовитись від хімічних агресивних пілінгів (якщо є необхідність у проведенні пілінгів, то слід вибирати легкі поверхневі пілінги).

Які компоненти слід шукати у складі засобів?

Для очищення шкіри слід вибирати засоби з ферментами у складі, тому що важливо забезпечити м’яке делікатне очищення (навіть якщо шкіра жирна, важливо її в жодному разі не пересушити). Зверніть особливу увагу на засоби з гіалуроновою кислотою, оскільки в період стресу необхідно забезпечити якісне зволоження шкіри. Ще одна важлива група компонентів для шкіри в стані стресу – це антиоксиданти (вітамін С, ферулова кислота, вітамін Е, глутатіон (це трипептид, до складу якого входять три амінокислоти – гліцин, глутамінова кислота (глутамат) та цистеїн), ресвератрол, флоретин) . Рекомендується використовувати сироватки та креми у складі з антиоксидантами. Щоб відновити нормальну мікрофлору шкіри слід використовувати засоби, у складі яких є біфідо- та лактобактерії.

попередня статтяЗбили літак, який бомбардував Чернігів
наступна статтяВ Миколаївській області збили вертоліт окупантів
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я