Як зрозуміти, що орхідею потрібно полити

0
Як умовити орхідею випустити нову стрілку: 4 причини, чому рослина не цвіте
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Хоча орхідеї мають репутацію вибагливих рослин, їх легко вирощувати.

Особливого догляду вони не вимагають, деякі види цвітуть щороку або навіть кілька разів на рік, а догляд зводиться до регулярних поливу та підгодівлі.

Подробиці

При неправильному поливі у орхідеї загнивають коріння та рослина гине.

Поки цього не сталося, слід навчитися розуміти, коли квітці потрібен полив, а коли ні.

Невелика подорож на батьківщину рослини

Як би дивно це не звучало для жителя європейського континенту, але в природних умовах (тропіки, субтропіки) коріння орхідей не зростає у ґрунті.

Вони вільно звисають з корчів та дерев, добуючи вологу та поживні речовини з повітря.

Тому квітку потрібно висаджувати не в звичну ґрунтосуміш, а в подрібнену деревну кору, суміш кори і коксового субстрату або сфагнум.

Це робиться для того, щоб орхідея могла в горщику почуватися приблизно так само, як у дикій природі. Її коріння не може жити в безповітряному просторі.

Рослина сама скаже, коли її поливати

У природі вода біля коріння орхідеї не може застоюватися, а в горщику перезволоження трапляється часто. В результаті коріння гниє.

Орхідеї часто випускають нові коріння поверх горщика. Це їх і рятує від надто дбайливих господарів, які постійно хапаються за лійку.

Найкращий показник того, коли орхідею потрібно поливати, це колір її коріння. Поки коріння зелене, вологи в горщику достатньо. А коли вони стануть сріблясто-сірими, значить, потребують води. Ви можете самі помітити, як після поливу коріння моментально змінює колір.

Якщо коріння коричневе, це ознака гнилі. Рослину потрібно витягти з горщика, обрізати весь гнилий корінь, помістити в новий субстрат і нормалізувати поливи. Частота поливу залежить від умов вашого будинку та пори року, але в середньому буває раз на тиждень.

Пам’ятайте: орхідея не потребує води, якщо:

  • усередині горщика утворюється конденсат;
  • шматочки кори дерева мають темно-коричневий чи чорний колір;
  • при дотику відчувається вологість;
  • горщик важкий.

Поливати рекомендується методом занурення горщика у воду таким чином, щоб вода не доходила до верху на 1 см. Тримати у воді треба 30-40 хвилин. У цьому випадку субстрат набере достатньо вологи, а зайва потім стіче. Якщо ж полити класичним методом, вода просто витече через дренажні отвори, а кора не встигне насититися вологою, яку потім поступово віддаватиме корінню. Простіше налити воду у миску і занурити туди горщик.

Таким чином зручно проводити підживлення. А живильний розчин, що залишився, можна використовувати для добрива інших рослин.

попередня статтяВчені з’ясували, на скільки років зайва вага вкорочує життя і скільки потрібно скинути, щоб стати довгожителем
наступна статтяЯк приготувати “лінивий” суп без м’яса за 20 хвилин
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я