Чому не можна чистити зуби після кави та скільки чекати: пояснює експерт

0
Чому не можна чистити зуби після кави та скільки чекати: пояснює експерт
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Ми вважаємо, що каву в ліжко, багато хто переоцінює, і насправді цей романтичний жест вкрай незручний у побуті — зранку швидше хочеться збігати в туалет, ніж насолоджуватися смаком напою.

Проте багато хто почувають себе погано до першої чашки капучино або еспресо і саме з неї починають свій день. Зазвичай після цього ми йдемо чистити зуби — і це, на думку лікарів, велика помилка.

Чому не можна чистити зуби відразу після кави

Як пояснює доктор медичних наук, стоматолог Віра Танг із Нью-Йорка, кава містить багато кислот, і щоб розщепити їх, білкам слини потрібно близько півгодини. Якщо ти чистиш зуби відразу після кави, то буквально вбиваєш кислоту в пори на зубах (для нас факт того, що на емалі є пори, теж став новиною).

Для тих, хто надає перевагу латте, є хороші новини: «Молоко знижує рівень кислотності», — каже Віра. Тим не менш, вона рекомендує після кави полоскати рот водою навіть тим, у кого напій на дві третини складається з молока, а потім почекати щонайменше 30 хвилин перед тим, як чистити зуби.

Так що, кава псує зуби?

Можливо, у тебе вже постало питання, чи не руйнують кислоти, що містяться в каві, зуби не тільки під час чищення, а й взагалі? Як пояснює доктор медичних наук, дантист Джулі Чо з Нью-Йорка, турбуватися про це не варто.

«Навіть якщо ви потягуєте каву годинами, то постійно робите ковтаючі рухи і стуляєте губи, а це означає, ваша слина очищає ваші зуби», — пояснює Джулі. Іншими словами, напій нашкодить емалі, тільки якщо ти триматимеш його в роті замість того, щоб пити.

За словами Танг, набагато серйознішою проблемою для зубів може стати цукор, які багато хто додає в каву: бактерії люблять солодке і активно розмножуються на ньому.

Якщо ти випиваєш свій раф одразу, то сироп не створить проблем. Але якщо стаканчик стоїть у тебе під рукою, і ти робиш по ковтку раз на півгодини, то практично завжди «оновлюєш» шар цукру на зубах, підгодовуючи мікроорганізми.

Тож не ходи з банкою газованого напою півдня і не розтягуй шоколадний батончик до вечора — правильніше з’їсти солодке одразу за п’ять-десять хвилин. Краще робити це під час їжі – у такі моменти організм виробляє більше слини, яка служить буфером, що захищає зуби.

попередня статтяСирна запіканка «Зебра»: корисний та швидкий десерт
наступна статтяМолочний пиріг: давно забутий смак дитинства
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я