Чому жовтіють кінчики листя алоє і як забезпечити правильний догляд

0
Чому жовтіють кінчики листя алоє і як забезпечити правильний догляд
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Одна з найпоширеніших проблем, з якими стикаються власники алоє, — пожовтіння кінчиків листя. Іноді проблема на цьому й зупиняється, але бувають ситуації, коли жовті кінчики є лише початком серйозних проблем.

У деяких випадках доходить до загибелі рослини. Щоб цього не сталося, слід вчасно допомогти “зеленому другу”. Зробити це просто. Потрібно лише забезпечити правильний догляд.

Надмірні поливи

Оскільки алоє – це сукулент, рослина не любить перезволоження. Коріння починає гнити, листя недоотримують воду і живлення. Перша ознака дефіциту – жовті кінчики.Уникнути проблеми просто. Достатньо правильно поливати рослину.

Взимку поливи проводяться після повного пересихання земляної грудки, тому що алое знаходиться в сплячому стані. Влітку треба поливати частіше, але не раніше, ніж земля в горщику пересохне наполовину.

Посуха

Дізнавшись, що перезволоження небезпечне для алоє, деякі квітникарі кидаються в іншу крайність — зводять поливи до мінімуму.

Сукуленти дійсно добре переносять посуху і можуть обходитися кілька місяців без води.

Але навряд чи ви тримаєте на підвіконні вазон лише для того, щоб він виживав. Декоративні якості також відіграють важливу роль. А під час посухи рослина використовує накопичену у листі воду. І її відтік починається саме з кінчиків листя, внаслідок чого вони жовтіють, потім засихають.

Підживлення

У випадку підгодівлі діють ті ж правила, що і з поливами. При нестачі харчування рослина споживає запаси з листя.

При надлишку відбувається засолення земляної грудки, що провокує зупинку в зростанні, оскільки грунт стає непридатним для нормальної роботи коренів.

Суха гнилизна

Суха гнилизна починається з пожовтіння кінчиків листя і швидко поширюється листком. Він висихає, скручується. Захворювання призводить до загибелі рослини. Єдине, що можна зробити, це обрізати верхівку рослини і якнайшвидше вкоренити здоровий пагін  або верхівку, доки хвороба не дісталася до них.

Порушення світлового режиму

Бліде листя з жовтіючими кінчиками часто спостерігається в зимовий період, коли мало сонця. Але є й інша проблема — алоє знаходиться на сонячному підвіконні або його виносять на вулицю навесні. Так, у природному середовищі ця рослина живе під палючим сонячним промінням, але кімнатні екземпляри не адаптовані під таке освітлення. У них, як і будь-якої кімнатної квітки, з’являються сонячні опіки, відбувається пожовтіння листя.

Не допускайте цих помилок у догляді, тоді рослина порадує вас красивим зеленим листям.

попередня статтяЯк приготувати тефтелі, щоб не розвалилися: маленька хитрість
наступна статтяДві заправки для рису, щоб приготувати суші в домашніх умовах
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я