Що робити з орхідеєю, яка відцвіла: обрізати чи залишити

0
Що робити з орхідеєю, яка відцвіла: обрізати чи залишити
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Орхідеї – не надто вибагливі, але вишукані квіти, які квітнуть кілька місяців поспіль. Однак рано чи пізно рослина відцвітає. І одне з найактуальніших питань для любителів цієї ефектної рослини звучить так: чи потрібно обрізати квітконоси після того, як цвітіння закінчилося?

Відповідь на це питання залежить від типу орхідеї, яка у вас є, та того, наскільки пишне цвітіння ви хочете отримати надалі.

Варіант перший: повне обрізання

Якщо у вас є відцвіла орхідея, то першим кроком має бути видалення квітконоса. Це можна зробити, відрізавши його біля основи. Повне усунення допоможе рослині зосередити свої ресурси на зростанні листя та коріння.

В них накопичиться досить поживних речовин для утворення нового квітконоса. У цьому випадку цвітіння буде рясним, пишним та тривалим.

За умови, якщо орхідея отримувала регулярно гарне підживлення та витримувався правильний ржим поливу, а також вона стоїть у добре освітленому місці.

Варіант другий: часткове обрізання

Як правило, на квітконосі є бічні пагони, на яких утворюються квіткові бруньки. І коли квіти на центральному стеблі відцвіли, можна зрізати лише ту гілочку, яка відцвіла. Тоді почнуть рости бічні гілочки, на яких розпустяться нові квіточки. Вони будуть дрібнішими, зате цвітіння не припиниться ще деякий час.

Як зрозуміти, яку гілочку можна обрізати, а яку ні? Нежиттєздатні частини відмирають – спочатку жовтіють, потім усихають.

Обрізати їх потрібно до життєздатного розгалуження або першої живої бруньки.

Тут важливо розуміти, що не у всіх видів та сортів активно відростають бічні квіткові гілочки. А також пам’ятайте, що при частковому обрізанні цвітіння не таке пишне, а самі квітки дрібніші.

Що ще потрібно знати

Після повної обрізки у рослини настає період спокою, коли вона завмирає у розвитку. У цей час потрібно скоротити поливи і повністю припинити підживлення, тому що орхідея просто не зможе їх споживати з колишньою інтенсивністю.

Найкраще, якщо цей період припаде на зиму, коли світловий день короткий, а сонця зовсім мало.

Якщо це відбувається влітку, дивіться на поведінку квітки. Як тільки з’явиться новий квітконос, слід відновити поливи та підживлення.

Період спокою – оптимальний час для пересадки, тому що спляча орхідея перенесе цю процедуру набагато легше, ніж під час активного розвитку.

При пересадці слід не тільки замінити субстрат, але й видалити гниле, пошкоджене і хворе коріння.

попередня статтяМорквяний трайфл: десерт без глютену та цукру
наступна статтяАроматно та фруктово — пиріг з вишнею та персиками
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я