11 дивних причин, чому чоловік закохується в жінку

0
11 дивних причин, чому чоловік закохується в жінку
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Ті, хто колись закохувався, чудово знають, як складно пояснити, чому нам сподобалася конкретна людина. І все-таки психологи постійно проводять дослідження, намагаючись зрозуміти природу цього почуття.

У процесі вивчення закоханості з погляду психології експерти з’ясували кілька цікавих фактів. Деякі поширені міфи про те, що приваблює нас в інших людях, були розвінчані, інші ж, навпаки, виявилися чистою правдою. Розповідаємо про найцікавіші причини, чому чоловіки закохуються у жінок.

Ви здається важкодоступною

У 2014 році було проведено експеримент, який підтвердив поширену думку, що чоловіків приваблюють «важкодоступні» жінки. На серії швидких побачень представники сильної статі виявляли набагато більший інтерес до тих, хто демонстрував абсолютну байдужість, відповідаючи на їхні запитання. Однак ці висновки не є універсальними і мають свої застереження.

Зокрема, чоловіки хочуть відчувати зв’язок із жінкою — у контексті експерименту це означало, що вони самі обирали таку жінку своєю партнеркою і цей вибір не був нав’язаний кимось іншим.

Проте дослідники зробили ще один несподіваний висновок: незважаючи на те, що найпривабливішими для чоловіків виявилися відсторонені і холодні жінки, саме вони сподобалися найменше. Кохання – воістину дуже заплутана та дивна штука.

У вас «правильний» вираз обличчя

Коли жінка випромінює щастя та посміхається – чоловікам це подобається. Ось тільки у протилежному випадку така схема не працює.

У 2011 році вчені вирішили провести масштабне дослідження, в якому взяли участь понад тисячу людей. Усім випробуваним показували фотографії представників протилежної статі та просили оцінити ступінь привабливості цих людей. Внаслідок цього чоловіки дали найвищі оцінки тим жінкам, які виглядали щасливими, а найнижчі — тим, які здавалися зарозумілими. Думка жінок щодо привабливості партнерів виявилася абсолютно протилежною: горді чоловіки підкорили їхні серця, а от щасливі зовсім не вразили.

Ви багато жестикулюєте

Заповніть фізичний простір навколо вас: використовуйте яскраві жести та виразну позу тіла. Дослідники спостерігали за тим, як поводяться люди на швидких побаченнях, і дійшли висновку, що вдвічі більший успіх мали ті, хто активно жестикулював у порівнянні з тими, хто сидів сковано.

Це підтвердилося ще одним експериментом. Одних і тих самих людей сфотографували двічі: на першому кадрі кожен прийняв затиснуту позу, а на другому їх попросили максимально розслабитися та бути відкритими. Потім ці фотографії завантажили у програму швидких побачень. Цікаво, що сприйняття людини загалом навіть у фотографії змінювалося залежно від її пози. Фотографії, на яких люди були у впевнених та відкритих позах, отримували більше відгуків, ніж ті, де вони були затиснуті.

Зовні ви нагадуєте його колишню

Деякі вважають, що кожен з нас має «свій тип» партнера. Саме жінки схильні покладатись на цю теорію. Ось тільки тут є свої нюанси.

Так, наприклад, згідно з результатами того ж дослідження 2011 року, про яке ми говорили вище, жінки та чоловіки зійшлися в тому, що особи людей протилежної статі, які чимось нагадували їхніх попередніх партнерів, здавались їм привабливішими за інших. І все ж, чоловіки дали нижчі оцінки тим жінкам, які були схожі на партнерок, з якими вони стосунки на момент участі в дослідженні.

Ви відповідаєте на його «прохання про увагу», а він — на ваші

Початок та розвиток відносин дуже залежить від реакції партнерів один на одного і на «прохання про увагу». Цієї точки зору дотримується психолог Джон Готтман, який протягом 40 років вивчає стосунки між людьми у парах. Уявіть собі ситуацію: дружина, яка захоплюється орнітологією, помічає гарного птаха з строкатим оперенням за вікном. Вона милується цим маленьким дивом, намагаючись розгледіти краще і вгадати вид. Вона пропонує поглянути на цю пташку чоловікові, який знаходиться поруч із нею. Як він відреагує на це? Варіантів безліч. Чоловік може проігнорувати слова дружини або байдуже кивнути у відповідь, не відриваючись від перегляду ранкових новин по телевізору. Або, наприклад, він може насправді звернути увагу на об’єкт, який так сподобався його жінці, розділивши її ентузіазм. Не складно вгадати, яка реакція партнера в подібній ситуації зблизить пару, а яка віддалить подружжя один від одного.

Емілі Есфахані Сміт, автор книг з психології, переконана, що вплив цих (нехай навіть невеликих) реакцій на відносини справді величезний. У висновках вона спирається на результати досліджень Джона Готтмана. Він спостерігав за парами кілька років і аналізував те, який ефект на відносини мали подібні реакції. У тих парах, які розлучилися через 6 років після укладення шлюбу, партнери відгукувалися на «прохання про увагу» лише у 33% випадків. А у парах, які продовжили жити разом, цей показник становив 87%.

Ви дуже схожі на нього самого

Десятки років досліджень абсолютно точно довели, що стереотип, що вже укорінився, що «протилежності притягуються» — повна нісенітниця. «Партнери, які схожі за багатьма критеріями, такими як тип особистості, з більшою ймовірністю зможуть ужитися разом. Це полегшує порозуміння у спільному житті», – каже Джан Гонзага, автор дослідження пар, які зустрілися на «eHarmony».

Ви довго дивітеся йому в очі

Джоан Келлерман, психолог Університету штату Массачусетс, провів такий експеримент: 72 незнайомі один з одним старшокурсники розбилися на пари і дивилися один одному в очі по дві хвилини. «Пізніше вони сказали, що за цей час у них наростав потяг до людини, яка стоїть навпроти, — розповідає він. — Це говорить про те, що тривалий зоровий контакт може пов’язати вас із кимось і розпалити почуття до людини, яку ви бачите вперше у житті».

У вас «правильний» запах

Дослідження Університету Юної Каліфорнії показало, що жінкам, які перебувають у стадії овуляції, імпонує запах футболок, які одягали чоловіки із високим рівнем тестостерону. Це сповна пояснюється інстинктами продовження роду: такий запах приваблює нас, бо якщо у чоловіків виробляється велика кількість чоловічого гормону, це свідчить про хорошу генетику.

Чоловікам теж важливо, як пахне їхня партнерка, ось тільки вони віддають перевагу тим запахам, які гармонують із жінкою. Ідеальним вважається запах тіла після душу, а парфум повинен лише м’яко доповнювати цей приємний, чистий і натуральний аромат.

За деякими параметрами ви схожі на його батьків

Психолог із Сент-Ендрюського університету Девід Перрет та його колеги виявили, що нас приваблюють партнери, які мають той самий колір очей та волосся, який мають наші батьки. Віковий діапазон людей, які нам подобаються, теж нерідко сягає корінням у наше дитинство. У дорослому віці ми закохуємось у людей того віку, якого були люди з нашого оточення, коли ми були дітьми.

«Нам вдалося з’ясувати, що жінок, чиїм батькам на момент їхнього народження було більше 30 років, набагато менше подобались молоді люди, ніж зрілі чоловіки, — зробили висновок автори дослідження. — Уподобання чоловіків у віковому діапазоні жінок були орієнтовані на вік їхньої власної матері, але не батька — і це мало значення лише у тривалих серйозних стосунках».

Ви виглядаєте так само або трохи менш привабливо, ніж він сам

У 1996 році був проведений експеримент, під час якого спочатку всім учасникам давали оцінку їхньої фізичної привабливості, а потім у випадковому порядку підбирали кожному пару. Потім усіх учасників запитали, наскільки вони були задоволені тим, як пройшли побачення. Ті люди, які мали високу оцінку привабливості, були різкішими і суворішими у своїх судженнях (навіть якщо їхній партнер мав однакову з ними оцінку). Чим краще виглядав їхній співрозмовник на побаченні, тим менше вони були задоволені тим, як усе минулося.

Але це стосувалося лише справді дуже привабливих людей. Для більшості з нас все ж таки важливіше, щоб ми зі своїм партнером були красиві однаково.

попередня статтяНедооцінений продукт: навіщо їсти сочевицю
наступна статтяЧому пілатес необхідний чоловікам і спортсменам
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я