Користь і задоволення: за що ми любимо чорнослив

0
Користь і задоволення: за що ми любимо чорнослив
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Сухофрукт допомагає нормалізувати травлення, зміцнює кістки, містить багато антиоксидантів та інших корисних речовин. Але в нього також є протипоказання

Чорнослив – смачний та корисний сухофрукт, яким можна замінювати десерти або додавати його до гарячих страв.

Що важливо знати

Не кожна слива підходить для того, щоб висушити та перетворити на сухофрукт. До них висувають жорсткі вимоги: потрібні дрібні плоди, тому що їх легко висушити. Необхідно, щоб фрукт містив близько 20% сухої речовини та 12% цукру, при цьому у складі має бути якнайменше води та кислоти.

Найчастіше великі виробництва сушать сливи в пароповітряних камерах. З фруктів видувається до 60% рідини, і тільки після цього видаляється кісточка – інакше через порушення цілісності плода вони можуть забродити. Щоб фрукт був м’яким, його обдають окропом або пропарюють.

Чорнослив добре поєднується з різними продуктами, з нього роблять джеми та начинки для випічки та цукерок, а ще його можна додати в кашу чи сир.

Калорійність та поживна цінність
Порція чорносливу вагою 28 г містить:

67 калорій
18 г вуглеводів
2 г клітковини
11 г цукру

У ньому є вітаміни групи В, вітамін К, мідь, марганець, магній, фосфор, залізо. У чорносливі міститься більше калорій, клітковини та вуглеводів, ніж у свіжих сливах.

Користь чорносливу

В чорносливі багато вітамінів та мінералів, клітковини та антиоксидантів. Ці речовини допомагають нормалізувати травлення, захищають організм від хронічних запалень, сприяють здоров’ю серця та кісток.

Покращує метаболізм

У чорносливі багато клітковини. Нерозчинна – допомагає травному процесу та нормалізує стілець, розчинна – сприяє засвоєнню поживних речовин з їжі.

Клітковина також може прискорити швидкість проходження їжі через шлунково-кишковий тракт.

Також чорнослив містить сорбіт – цукровий спирт з природною проносною дією [4].

Було проведене дослідженні, в ході якого, люди їли приблизно 50 г чорносливу щодня протягом трьох тижнів. Їхнє травлення покращилося порівняно з групою, яка приймала подорожник.

Зміцнює кістки

У чорносливі є вітамін К, фосфор, магній та калій, а також антиоксиданти. Вони можуть запобігти втраті кісткової маси, сприяти підтримці здорової щільності та формуванню кісток.

В результаті досліджень вдалося з’ясувати, що сухофрукт також може знизити ризик появи остеопорозу та остеопенії, пов’язаних з низькою щільністю кісткової тканини [6].

Остаточних висновків, що саме в чорносливі так впливає на кістки, поки що немає. Але вчені пов’язують таку властивість з антиоксидантами, що містяться в сухофрукті, та їх можливістю знижувати запалення.

Також сухофрукт може підвищити рівень гормонів, які беруть участь у формуванні кісток. Дослідження показують, що порівняно з іншими фруктами чорнослив найефективніший у запобіганні втраті кісткової маси і навіть у зупинці цього процесу, якщо він уже розпочався. Але необхідні додаткові дані та експерименти.

Містить антиоксиданти

Антиоксиданти захищають клітини від пошкоджень вільними радикалами та можуть знизити запальний процес, а поліфеноли оберігають від серцевих захворювань, діабету. В одному дослідженні поліфеноли в чорносливі значно знижували маркери запалення, пов’язані із захворюваннями суглобів та легень.

Антоціани – особливий тип поліфенолів, який вважається найактивнішим антиоксидантом у чорносливі. Вони можуть знизити ризик розвитку серцевих захворювань та онкології [11]. Для остаточних висновків потрібні додаткові дослідження.

Може знизити рівень цукру в крові

Чорнослив містить неохлорогенову та хлорогенову кислоти, що сприяють зниженню рівня глюкози в крові та холестерину ЛПНЩ (ліпопротеїди низької щільності).

Якщо з’їсти трохи чорносливу, то суттєвого стрибка цукру в крові не станеться, незважаючи на високий вміст вуглеводів. Вчені пов’язують це з його здатністю підвищувати рівень адипонектину – гормону, що грає важливу роль у регуляції рівня цукру в крові.

Клітковина також уповільнює швидкість, з якою організм поглинає вуглеводи після їжі. Тому цукор підвищується поступово, а не ривком.

Але в чорносливі багато калорій і його легко переїсти. Розмір середньої порції становить 44-87 г.

Впливає на здоров’я серця та судин

У рамках одного дослідження учасників поділили на дві групи. Одна пила сливовий сік і їла до шести плодів чорносливу на день. Друга випивала натщесерце склянку води. Експеримент тривав вісім тижнів. У першої групи тиск і рівень «поганого» холестерину ЛПНГ був значно нижчим, ніж у другої.

Побічні ефекти

У помірних кількостях чорнослив не завдає шкоди. Але якщо є його безконтрольно, можна отримати ряд неприємних побічних ефектів.

Занадто багато чорносливу на день може викликати діарею, оскільки клітковина та сорбіт, які в ньому містяться, мають проносну дію. Також через вміст цих речовин сухофрукт може призвести до газоутворення, нудоти, спазмів і навіть блювоти. У 100 г чорносливу міститься 14,7 г сорбіту, при цьому лише 5 г сорбіту потенційно викликають здуття живота. Споживання 20 г або більше сорбіту може призвести до сильних судом.

Акриламід – хімічна речовина, яка може утворюватися у продуктах при нагріванні. Це відбувається в результаті взаємодії цукрів та певної амінокислоти (аспарагін). Акриламід у разі потрапляння в організм може збільшити ризик розвитку онкологічних захворювань.

Все добре в міру, тому рекомендована доза для тих, хто контролює вміст цукру в крові, – не більше 200 г свіжої сливи на день. І краще їсти її перед основним прийомом їжі.

Людям з цукровим діабетом 2-го типу слід уникати вживання великої кількості (більше 400 г на добу) фруктів з високим глікемічним індексом (банани, диня, дуже стиглі груші та сливи), а також зацукрованих фруктів та цукатів, які містять дуже багато цукру та мають високу калорійність.

Чорнослив і так належить до продуктів з високим вмістом вуглеводів, тому доданий цукор чи шоколад не приносять додаткової користі, а навпаки – підвищують глікемічний індекс та калорійність і стають загрозою для пацієнтів із цукровим діабетом та надмірною масою тіла.

Не рекомендується зловживати чорносливом при нестійкому травленні, синдром подразненого кишечника та ін.

Не можна вживати чорнослив протягом двох днів до проведення эндоскопічного дослідження.

Чорнослив може спричинити алергію у тих, хто до неї схильний. Він містить досить значну кількість вітаміну К (65 мкг на 5 шт.), що варто пам’ятати пацієнтам, які приймають варфарин.

попередня статтяСпорт без болю: чому після тренування болить голова та як цього уникнути
наступна статтяНедооцінений продукт: навіщо їсти сочевицю
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я