Як правильно вибирати молочні продукти: поради експерта

0
Як правильно вибирати молочні продукти: поради експерта
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Коли справа стосується визначення якості молочної продукції – починаючи з характеристик самого продукту і до упаковки – все стає не так очевидно, як могло здатися на перший погляд. Про що важливо пам’ятати насамперед?

Вміння вибрати якісну молочну продукцію – це мистецтво, яке не поступається за важливістю самому процесу приготування. Адже запастися хорошим сиром, молоком або кисломолочним виробом – це першорядний крок, якщо ваша мета – здивувати близьких повітряними млинцями або запіканкою, кожен шматочок якої буквально тане в роті.

Якісний молочний продукт – з чого він починається?

Насамперед важливо відзначити, що якість та смак молока практично неможливо покращити – можна лише спробувати дбайливо зберегти те, що дала природа. Саме тому турбота про якість продукції має починатися із турботи про тварин. Корови повинні утримуватися в чистих і провітрюваних корівниках, отримувати різноманітне та повноцінне харчування, мати можливість гуляти.

Автоматична система доїння у господарствах, звідки поставляється молоко, гарантує дотримання санітарних норм та чистоту молока. Виробник зобов’язаний не тільки забезпечити повну відсутність слідів антибіотиків у молоці, але й прагнути зниження захворюваності тварин за рахунок профілактичних заходів та зменшення застосування антибіотиків в цілому.

Звичайно, все вищезазначене повністю залежить від сумлінності виробника та його бажання покращувати якість своєї продукції, тому буде чудово, якщо перед черговим походом до магазину ви спробуєте дізнатися про улюблені марку – постачальника молочної продукції – трохи більше: де і як вони виробляють свої товари та як відгукуються про них експерти.

Для початку: що потрібно знати про етапи виробництва якісного молока?

Перше і найважливіше: у якісному молочному виробі не може бути гормонів та стимуляторів росту. Після доїння настає найважливіший етап транспортування, під час якого повиненн суворо дотримуватися температурний режим – інакше молочний продукт прийде на прилавки магазинів вже зіпсованим і непридатним для вживання.

Також обов’язковою є пастеризація – термічна обробка продукту. Продаж у магазинах молока, яке не пройшло пастеризацію, заборонено законодавством. Термічна обробка забезпечує безпеку молочної продукції, а сучасні технології дозволяють її здійснити так, щоб зберегти всі корисні властивості молока.

Останній етап – упакування.  Тут ми звертаємо увагу на термін придатності. Як відомо, у молоко промислового виробництва не додають консерванти, при цьому збереження молока забезпечують якісне пакування, сучасне обладнання та чисту сировину. Чим чистіше молоко і чим надійніше упаковка, тим довше зберігатиметься продукт, адже у бактерій просто не буде шансу розмножатися. Як бачите, якість молока складається з десятків факторів на кожному з етапів – від господарства до прилавка, тому знати про них перед походом у магазин просто необхідно.

Як вибирати молоко та молочні продукти в магазині?

Безумовно, перше, на що ми звертаємо увагу при покупці будь-яких продуктів харчування, це назва. Законодавство регулює склад та технологію виробництва молочних продуктів з офіційними найменуваннями – сметана, молоко, йогурт, сир тощо. Так що майте на увазі, що зовсім інший склад може ховатися за “йогуртовим продуктом”, “сметанкою”, “молочком” та “творожком”.

Наразі за законодавством продукцію без вмісту рослинних жирів має супроводжувати відповідне позначення на ціннику. Однак, щоб уникнути неприємних сюрпризів, переконайтеся заздалегідь у тому, що для вас прийнятний склад продукції, яку ви купуєте. І, звичайно, обов’язково перевірте терміни придатності продукції.

Не перевірити цілісність упаковки – на наявність мікротріщин, пом’ятостей, будь-яких інших пошкоджень, які можуть спричинити передчасне псування продукції

Бажано вибирати молоко у непрозорій упаковці – вона краще зберігає якість продукту. Також варто дотримуватись температурного режиму зберігання, рекомендованого виробником. До речі, багато споживачів зберігають молочні продукти в дверцятах холодильника. Це не зовсім коректно, тому що в дверцятах температура вище, ніж у холодильнику, і від цього молоко швидше псується.

попередня статтяЯк виглядає найзухваліший образ герцогині Кейт Міддлтон
наступна статтяЩо може розповісти про ваш характер і здоров’я група крові
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я