Як здоров’я стоп впливає на ваше життя та красу

0
Як здоров'я стоп впливає на ваше життя та красу
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Про красу обличчя прийнято піклуватися 24/7. Тим часом існують і інші фактори жіночої привабливості, які важливо мати на увазі.

У боротьбі за молодість ми зазвичай насамперед згадуємо про шкіру: експериментуємо з домашнім доглядом, ходимо в салони, дбаємо про красу волосся. При цьому красива, здорова фігура і стрункі ноги формують наш вигляд і варті уваги анітрохи не менше.

Досягти фігури мрії при належній старанності, здавалося б, не так складно: знай і дотримуйся принципів правильного харчування і ходи на спорт. Але навіть тут є нюанси, про які нам докладно розповів хірург-ортопед Решетівський Олександр .

Тіло у діло

Активні дівчата приділяють спорту достатньо часу за будь-якої пори року. Але чи наші зусилля однозначно корисні для ніг? А ось і ні!

Всепогодні марафони – абсолютний тренд, метод сучасної соціалізації та вигулу модних кросівок. А ще біг – інтенсивний вид спорту, що зношує організм. Здивовані? Бум бігу дозволяє лікарям все частіше згадувати про характерні травми, такі як “коліно бігуна”. Ударне навантаження при бігу (особливо якщо бігун стартує «з місця в кар’єр» без підготовки та рекомендацій спортивного лікаря) може призводити до руйнування суглобового хряща.

Ще один нюанс – неправильний вибір кросівок для таких занять. Одягати одне й те саме взуття на фітнес в зал і на біг по пересіченій місцевості нерозумно. Бігові кроси мають гнучкий носок і не перешкоджають природному згинання стопи під час руху; фіксують гомілкостоп і добре амортизують, пом’якшуючи удар об грунт. Якщо ви справді зібралися бігати в полі, а не по впорядкованих доріжках з прогумованим покриттям, то підошві в ідеалі знадобляться ще й ґрунтозачепи.

Кросівки для фітнесу мають більш м’яку підошву і більш «дихаючий» верх. Взуття для тенісу має жорстку фіксацію ступні, щоб уникнути травм, зате для звичайної ходьби і тим більше пробіжок вона не призначена.

Звідси висновок: слова консультанта спортивного магазину про те, що для різних занять потрібні різні пари кросівок – не маркетинговий хід, а правда життя.

Дослідження спільноти європейських подіатрів (SCOPD) показало: майже 40% людей купують невідповідне їм спортивне взуття, орієнтуючись виключно на його зовнішній вигляд.

Ось який момент важливий щодо будь-якого спортивного взуття. Лікарі рекомендують при постійних заняттях змінювати його не рідше одного разу на рік (або кожні 300-400 км «пробігу»). Потім взуття розношується, підошва втрачає еластичність і суглоби піддаються небажаним навантаженням.

А як бігати без шкоди здоров’ю? Починати кожен забіг із загальнофізичної підготовки, розминки. Не «йти на рекорд», а поступово збільшувати навантаження. Так, щоб пробігти напівмарафон, потрібно тренуватися, поступово збільшуючи дистанцію, щонайменше 10 місяців.

До речі, з погляду користі для суглобів, ідеальний вид спорту – плавання. Фізичні навантаження, що стимулюють кровообіг, покращують змащування та живлення хряща. Крім того, плавання в цілому — один із найкращих помічників у боротьбі за ідеальний силует.

Прекрасна пара

Приділивши достатньо часу фітнесу, поспішаємо на світський раут. Якої висоти ваші підбори? Лікарі-подіатри (фахівці зі стопи) вважають: найкраща висота каблука – 2-4 сантиметри, максимум 6 сантиметрів. Не забуваймо, що наші стопи працюють як амортизатори. Якщо ви позбавите їх більшу частину поверхні, а саме так і відбувається, коли ви встаєте на підбори, і перевантажень не уникнути. Тільки уявіть: кожен сантиметр каблука, починаючи з п’ятого, додає спині навантаження 10-15 кг! Страждає весь опорно-руховий апарат.

Найпоширеніша деформація стопи – наслідок гіпернавантаження та набутий (функціональна) плоскостопість. Список лякаючих діагнозів можна доповнити артрозами суглобів стоп, підошвеним фасціїтом, п’ятковими «шпорами» і т.п.

За даними ВООЗ, 80% населення земної кулі має деформації стоп.

Зрозуміло, проблеми не обмежуються зоною стопи. Постійне навантаження тягне за собою масу проблем. Зокрема, призводить до викривлення хребта і навіть затиснення шийних м’язів. Як результат – мозку не вистачає кисню, звідси – мігрень. Болить голова, а «винні» ноги!

Перед тим як взутися, енергійно помасажуйте стопи та кісточки. Цим ви покращите мікроциркуляцію і зможете довше провести на ногах. А відчувши втому у розпал заходу, спробуйте, не знімаючи взуття, підняти великий палець ноги, а решту утримувати на одному рівні. Так ви зможете знизити тиск на пальці, а значить, ще трохи бути схожим на підборах.

Крок назустріч

Втім, туфлі-балетки, що зовсім не мають підборів, теж приховують іншу небезпеку. Абсолютно плоска підошва не здатна амортизувати удар п’яти об поверхню землі. А, значить, навіть під час будь-якого пересування (не кажучи вже про енергійні танці) ваші м’язи, зв’язки, суглоби зазнають підвищеного навантаження та отримують мікротравми. Втім, те саме правило, як ви здогадуєтеся, стосується будь-якого взуття на плоскій підошві. У групі ризику: кеди, ванси, уггі.

Тривожна кнопка

Ви помітили, що взуття більше стирається з внутрішньої сторони підошви, а ноги надвечір часто «гудять» і набрякають, неодноразово виникають неприємні відчуття в м’язах литки. І навіть, буває, болить поперек. Все це – привід звернутися до лікаря-подіатра( ортопеда).

Як може допомогти цей фахівець? Насамперед, він проведе діагностику і за допомогою спеціального апарату-подоскопу визначить масштаб проблеми. Цей апарат завдяки підсвічуванню та оглядовому дзеркалу дає можливість наочно оцінити пронацію стоп при статичному навантаженні.

Далі його завдання: відновити фізіологічно природний розподіл навантаження на стопу. Вивчивши характер її руху, він порекомендує вправи, які допоможуть повернути тонус м’язам стопи та допоможе підібрати індивідуальні ортопедичні устілки.

Звичайне взуття з супінатором або ортези серійного виробництва користі, на жаль, не принесуть. Вони фіксують склепіння стопи в деякому усередненому «правильному» положенні, нібито не дозволяючи їй ущільнюватися. Але при цьому, оскільки однакових стоп не буває, вплив на довільну ділянку стопи. Куди зміщує навантаження цей валик і чи принесе він користь чи, навпаки, шкоду — невідомо. Тільки в тому випадку, коли устілка зроблена саме під ваші анатомічні особливості, можна бути впевненими, що стопа на 100% виконує свої функції.

попередня статтяПоза віком: 7 принципів гарного старіння
наступна статтяРух і вага: чи допомагає пілатес швидше схуднути
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я