Експерти надали 3 поради, як запобігти старінню мозку

0
Експерти надали 3 поради, як запобігти старінню мозку
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Наш організм безперервно старіє. Це ні для кого не секрет, ось тільки якщо на антивіковий догляд за шкірою і усунення зморшок ми кидаємо всі сили, то про ті частини організму, що приховані від очей, ми думаємо набагато менше. Мозок старіє чи не швидше за інші органи: погіршення пам’яті та уповільнення когнітивних процесів може спостерігатися вже до 30 років, а далі ці процесси ставатимуть тільки серйознішими. Є й хороші новини: мріння мозку можна легко відстрочити, якщо дотримуватися базових правил. Нижче редакція виданняя Baazar розповіла про три повсякденні звички, які допоможуть зберегти здоров’я та молодість мозку.

Намагайтеся висипатися

Найбанальніша порада, яку можна дати людині з будь-якою проблемою, – налагодити режим сну. Тим не менш, коли мова заходить про збереження здоров’я мозку, навряд чи можна придумати щось важливіше, що благотворно впливає на память. Крім того, під час сну в нашому організмі відбувається очищення гліально-лімфатичної системи. Мозок позбавляється токсинів (зокрема тих, які пов’язують із стрімким розвитком хвороби Альцгеймера), шляхом значного розширення простору між мозковими клітинами. Словом, чим краще ваш режим сну — тим довше «прослужить» вам ваш мозок — і це правило, яке не можна змінити.

Ніколи не переставайте вчитися

Ще одна банальна порада, але для нашого мозку не існує кращої активності, ніж навчання. У процесі впізнавання інформації та навичок у мозку утворюються нові нейронні зв’язки, що в тому числі це важливо для підтримки гарної пам’яті. Саме через брак нової інформації у людей похилого віку, багато з яких впевнені, що всього в цьому житті вже навчилися, мозок часто «здає» дуже швидко. Вчитися можна будь-чому: починаючи від китайської мови, закінчуючи грою в теніс. Головне, щоб безперервно йшло надходження та обробка нової інформації. Освоєння творчих навичок також допоможе покращити пам’ять. Подумайте, що вам давно хотілося. Освоїти техніку графічного малюнка? Навчитися працювати за гончарним колом? А може — танцювати танго? Будь-які активності, що включають отримання та обробку нової інформації, підійдуть.

Приймайте БАДи

Мозку досить важко працювати за умов сучасного ритму життя. За статистикою, понад 25% (а це кожен четвертий) з працюючих дорослих людей по всьому світу хоча б раз вдавалися до допомоги БАДів для покращення мозкової функції. Завдяки такому високому попиту, біодобавок для роботи мозку на ринку з’явилося безліч, і всі обіцяють практично миттєвий та відчутний ефект. Якщо вірити останньому дослідженню вчених Гарварда, дійсно допомогти в цьому питанні вам допоможуть лише п’ять добавок – три вітаміни групи В – В6, В9 та В12, вітамін Е та омега-3 жирні кислоти. Ці речовини стимулюють побудову мембран у клітинах мозку, а також запобігають запальним реакціям та зниженню окисного стресу. Згідно зі статистикою, дефіцит цих речовин пов’язаний із вищим ризиком різкого зниження когнітивних здібностей із віком.

попередня статтяСпеція довгожителів: популярна приправа, яка здатна продовжити життя
наступна статтяЩо буде зі шкірою, якщо перестати за нею доглядати
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я