Спеція довгожителів: популярна приправа, яка здатна продовжити життя

0
Спеція довгожителів: популярна приправа, яка здатна продовжити життя
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Якщо ви пообіцяли собі дотримуватися здорових звичок в новому році, обов’язково зверніть увагу на цю спецію — вона впливає на здоров’я і красу і здатна навіть продовжити життя.

Для багатьох вихідні дні та канікули – це можливість поекспериментувати на кухні. Хтось намагається готувати нові страви, інші намагаються додати улюбленим рецептам нові нотки. Можна надати глибину смаку та аромату практично будь-якому з них, використовуючи один популярний інгредієнт, так звану спецію довгожителів.

Куркума – це рослина, що походить із сімейства імбирних. Її часто використовують для приготування каррі, крім того, останнім часом популярність набули всілякі корисні страви з додаванням прянощі, оладки, сніданки, супи, а також напої з куркумою — наприклад, куркума-латте або смузі на мигдальному молоці із зеленню та фруктами.

Але чому куркуму вважають такою корисною?

Нове дослідження американського Університету Рутгерса доводить, що якщо поєднати куркуму з фенілізотіоціанатом, це може знизити ризик розвитку раку простати. Основне з’єднання куркуми – куркумін. Вчені виявили, що саме ця сполука надає куркумі позитивних властивостей. Є й інші переваги цієї популярної спеції для здоров’я, крім зниження ризику розвитку раку простати, вона може бути використана для зниження ризику розвитку серцевих захворювань і, можливо, навіть хвороби Альцгеймера. Втім, дослідники відзначають, що для відчутного ефекту будуть потрібні дуже високі дози, і в цій галузі потрібні додаткові дослідження.

Взагалі з’єднання куркуміну та сама куркума вважаються природним протизапальним засобом. Деякі дослідження вивчали вплив куркуми та виявили покращення симптомів у пацієнтів з артритом. Цікаво, що куркумін також використовують у боротьбі з алкоголізмом і похміллям, тому що він підвищує знешкоджуючу функцію печінки і має жовчогінну дію.

Крім того, куркума надає бадьорості, і багато хто вже замінив каву напоями на її основі. Особливо гарні теплі варіації з додаванням рослинного молока – мигдального, фундучного, вівсяного. Проте можна додати спецію до звичайного чаю — вистачить однієї щіпки. Цікаво, що багато популярних дієт побудовані так, щоб включати куркумін в основні страви, так як вважається, що він позитивно впливає на травлення, оздоровлює кишечник і ефективний при діареї та метеоризмі. Крім того, існує безліч різноманітних веганських страв з додаванням куркуми, які можуть урізноманітнити ваше меню, якщо ви не хочете їсти м’ясо. Шанувальники спеції вважають, що вона найбільш корисна у поєднанні з брокколі та іншими овочами, а також зеленню.

Але і на цьому корисні властивості прянощі не закінчуються. Куркума може принести користь не лише фізичному, а й ментальному здоров’ю. Невелике дослідження показало, що куркумін може діяти як антидепресант, і всі, хто цікавиться цією проблемою, з нетерпінням чекають на подальші кроки. Стаючи старшим, ми також замислюємося не тільки про емоційну рівновагу, а й про довголіття, і, знову ж таки, куркума може бути ефективна щодо цього. Виявляючи ефективну протизапальну дію та знижуючи ризик розвитку різних форм деменції, серцевих захворювань та раку, вона може збільшити не лише тривалість здорового життя, а й його тривалість як таку.

Однак важливо підкреслити, що хоча куркума може здатися суперпродуктом, включення цієї спеції в раціон зовсім не гарантує довгих і процвітаючих зрілих років. Куркумін має бути однією з багатьох корисних речовин, що вживаються на постійній основі, частиною здорового та збалансованого раціону, який слід розбавляти спортом та підтримувати разом з іншими важливими звичками.

Крім того, потрібні додаткові дослідження, щоб підтвердити потенційний всебічний сприятливий вплив куркуми та деталізувати наявну інформацію, але поки що всі дані говорять на її користь. Цікаво, що сприятливий вплив прянощі відзначається не тільки після вживання її в їжу, але і як інгредієнт у б’юті-продуктах.

попередня статтяЕксперти розповіли, чим найкорисніше замінити пшеничне борошно
наступна статтяЕксперти надали 3 поради, як запобігти старінню мозку
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я