Як боротися з бруньковим кліщем на смородині

0
Як боротися з бруньковим кліщем на смородині
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Бруньковий кліщ – один із найпідступніших і дуже небезпечних шкідників на смородині. Коли на червоній і білій смородині він зустрічається нечасто, то чорна смородина страждає найбільше.

Подробиці

Побачити його неозброєним оком неможливо, тому що його розмір – всього 0,2 мм. Живе він у бруньках, які ще не розпустилися. Брунька, в якій оселився шкідник, збільшується у розмірах і нагадує мініатюрний качан капусти. Ці бруньки можна помітити весною, до появи листочків і восени, коли листя опало. Хворі бруньки зачищають, а кліщ перебирається на інші.

Хімічними засобами боротися з бруньковим кліщем не можна, бо обприскування збігається з періодом цвітіння, а це може погубити бджіл. Та й засоби ці малоефективні.

Єдиний дієвий спосіб – це видалення хворих бруньок, а якщо їх багато, то всю гілку і навіть кущ. Видалені гілки необхідно спалювати, щоб не допустити розповсюдження хвороби.

попередня статтяКорисне морквяно-бананове печиво без цукру
наступна статтяЯк правильно садити малину навесні: простий та робочий спосіб
Копірайтерка, що має 2 вищі освіти, 2 дітей, 1 кота, а також почуття гумору та досвід, як садити, сапати, полоти, колоти, готувати, відмивати тощо. Другий рік ділиться з читачами ProstoWay досвідом власним, народним і з просторів Інтернету.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я