Цвітна капуста – як універсальний замінник менш корисних продуктів

0
Цвітна капуста - як універсальний замінник менш корисних продуктів
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Той, хто сказав, що ви повинні забути про їжу білого кольору і запастися різнокольоровими продуктами, точно забув згадати такий цінний корисний продукт, як цвітна капуста. Тож наскільки ж вона корисна?

Якщо з цвітної капусти можна зробити навіть галушки, тоді з неї  можна приготувати з все, що завгодно! Цей хрестоцвітий овоч вважається універсальним замінником інших менш корисних продуктів з високим вмістом вуглеводів. М’який смак та чудові поживні властивості зробили цвітну капусту справжнім суперфудом, а великі продовольчі компанії та ресторани по всьому світу звернули на це належну увагу. Кльоцки, піца, хашбраун, рис і крильця входять до багатьох продуктів для підняття настрою, які цвітна капуста робить легшими, зменшуючи частку вуглеводів. І ось чому вам слід додати її до свого здоровогого раціону.

Харчова цінність цвітної капусти

Розмір порції: 1/6 середнього качана (100 г)

  • Калорії: 25 ккал
  • Жири: 0 г
  • Натрій: 30 мг
  • Вуглеводи: 5 г
  • Харчові волокна: 2 г
  • Цукор: 2 г
  • Вітамін С: 100% добової норми
  • Калій: 8% добової норми
  • Кальцій: 2% добової норми
  • Залізо: 2% добової норми

Користь цвітної капусти для здоров’я

Незважаючи на свій простий білий колір, цвітна капуста багата на вітаміни і містить різні фітохімічні речовини та антиоксиданти. Це живильне джерело пропонує безліч переваг для здоров’я, у тому числі:

  • Зниження ризику запалення. Антиоксиданти, що містяться в цвітній капусті, допомагають захистити клітини від пошкоджень та окисного стресу, що призводить до хронічних захворювань. Одне дослідження також показало зворотний взаємозв’язок між споживанням хрестоцвітних овочів, таких як цвітна капуста, та ризиком розвитку низки хронічних захворювань.
  • Зниження ризику розвитку раку. Хоча жоден продукт окремо не пов’язаний із запобіганням або ростом пухлин, цвітна капуста містить з’єднання під назвою сульфорафан, яке допомагає блокувати аномальний розвиток клітин. Проте, вживання великої кількості хрестоцвітих овочів загалом може знизити ризик всіх видів хронічних захворювань. Брокколі, качанна капуста, бок-чой (китайська листова капуста), цвітна капуста, брюссельська та кучерява капусти – відмінні варіанти для наповнення вашої тарілки.
  • Допомога у регулюванні кров’яного тиску. Сульфорафан, з’єднання, що міститься в цвітній капусті, також в одному з досліджень пов’язаний зі зниженням кров’яного тиску. Крім того, дослідження показали, що хрестоцвітні овочі відіграють велику роль у запобіганні серцевим захворюванням.
  • Захист ваших кісток. Цвітна капуста багата на вітамін К, який необхідний як для мінеральної щільності кісток, так і для згортання крові.
  • Підвищення імунітету. Всього одна порція цвітної капусти містить 100% добової норми вітаміну С, який може допомогти підтримувати імунітет, а також відіграє особливу роль репарації ДНК в організмі. Вітамін С захищає вас від інфекції та навіть стимулює утворення антитіл для боротьби з хворобами.

Чи може цвітна капуста допомогти вам схуднути?

Враховуючи низьку калорійність цвітної капусти, це чудовий вибір для тих, хто намагається схуднути. Ви можете суттєво скоротити споживання калорій та вуглеводів при виборі цвітної капусти, додаючи при цьому додаткові харчові волокна, які допоможуть вам залишатися ситим. Крім того, більше 90% цвітної капусти складається з води, яка насичує ваш організм.

У цвітній капусті міститься багато вуглеводів?

Цвітна капуста – це вуглевод, як і всі овочі. Однак це некрохмалистий складний сорт з великою кількістю клітковини та низьким вмістом натурального цукру. Одна чашка містить приблизно шосту частину вуглеводів, як і та ж кількість приготовленої пасти або рису, тому вона може стати відмінним варіантом для діабетиків або тих, хто стежить за рівнем цукру в крові.

Як приготувати цвітну капусту?

Більшість способів приготування цвітної капусти дають змогу зберегти всі поживні речовини. Винятком може стати лише варіння, яке трохи знижує їх вміст. Але в цьому випадку смак може бути трохи прісним, тому вам краще просто підсмажити капусту. Ви також можете спробувати такі цікаві альтернативи, щоб включити цвітну капусту у свій раціон харчування у будні дні:

Піца

Використовуйте цвітну капусту як заміну борошна для приготування тіста. В одному шматку буде міститися більше клітковини та менше натрію.

Альтернатива картопляному пюре

Відваріть цвітну капусту і збийте блендером з грецьким йогуртом або нежирним вершковим сиром. Додайте трохи часнику та цибульного порошку, а також солі та перцю. Такий низьковуглеводний варіант підійде навіть на вечерю, в якості гарніру, і не змусить вас відчувати почуття провини.

Рис з цвітної капусти

Замініть традиційний білий рис на рис із цвітної капусти у будь-якому рецепті, де потрібен рис. Так ви отримаєте більше клітковини, менше вуглеводів та калорій. Якщо ви не хочете повністю відмовлятися від білого рису, спробуйте мікс білого рису і капусти.

 

попередня статтяЕксперти розповіли, чим дегідровані фрукти корисніші за сушені
наступна стаття5 звичних продуктів, від яких варто відмовитися – заради здорового серця
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я