Шкода та користь авокадо. Яка частина авокадо токсична

0
Шкода та користь авокадо. Яка частина авокадо токсична
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Авокадо вже давно підкорило наші серця – всі знають про неймовірну користь цього фрукта, але часто не здогадуються, що авокадо може завдати організму шкоди. Давайте розберемося, в чому ж тут каверза?

Користь авокадо

Авокадо або Персея американська відноситься до роду Персея сімейства Лаврових, тобто цей фрукт – двоюрідний брат кориці та лаврового листа. Батьківщиною авокадо вважається Мексика, де й зараз можна побачити найстаріші дерева авокадо на планеті – їм понад 400 років. Не дивно, що цей плід так цінували ще ацтеки, а потім іспанські конкістадори, завдяки яким авокадо потрапило до Центральної Америки та Європи, — у ньому справді багато користі. Авокадо складається з 73% води, 15% жиру, 8,5% вуглеводів (в основному, клітковини) та 2% білка.

Речовини, що містяться в авокадо, мають протизапальну дію, що має значення, наприклад, при хворобах суглобів – артритах і артрозах, захворюваннях слизової оболонки шлунка і печінки.

Авокадо майже на третину складається з найважливіших жирних кислот, зокрема, олеїнової, лінолевої та пальмітинової. Саме вони захищають судини від атеросклерозу. Також у ньому багато жиророзчинних вітамінів – А, Е, К і D, і водорозчинних вітамінів групи B (серед них тіамін, ніацин, нікотинова кислота, рибофлавін, фолієва кислота та ін.) та вітаміну С. Усі вони дуже важливі для нашого здоров’я та імунітету.

Каротиноїди, що містяться в авокадо, допоможуть зберегти зір та знижують ризик виникнення катаракти. Калій у складі авокадо потрібний для здоров’я серцево-судинної, нервової та м’язової систем. А через нестачу цього мікроелемента, може розвиватися аритмія та інші проблеми із серцем.

При тому, що авокадо досить жирний продукт, у ньому, звичайно, не міститься холестерину. Більше того, вживання авокадо може сприяти зниженню рівня “поганого” холестерину в крові та підтримує нормальний рівень цукру в крові.

Слово "авокадо" походить від ацтекського слова ahuacatl, що нібито перекладається як чоловічі яєчка.
Слово “авокадо” походить від ацтекського слова ahuacatl, що нібито перекладається як чоловічі яєчка.

Шкода авокадо

У 1998 році авокадо увійшло до Книги рекордів Гіннеса як найкалорійніший фрукт через високий вміст жиру: у 100 грамах авокадо міститься 20 грамів жиру та близько 160 ккал! Для порівняння – така ж калорійність у смаженої курки та гарного шматка м’яса. При цьому, авокадо називають “лісовою олією” і радять замінювати ним у раціоні масло вершкове, калорійність якого становить понад 700 ккал на 100 грамів. Але, погодьтеся, навряд чи ви зможете з’їсти за один раз цілу пачку вершкового масла, а ось ціле авокадо, а то й два легко. Пам’ятайте, що авокадо – висококалорійний продукт, зовсім не дієтичний. Особливо не рекомендується вживати жирне авокадо разом з вуглеводами – так ризик отримати жирові відкладення на талії набагато вищий.

Ще одне важливе попередження: ні шкірку, ні кісточку авокадо їсти не можна – вони містять персин – фунгіцидний токсин, смертельно небезпечний для людини та тварин.

Незріле авокадо, що робити

Існує близько 400 сортів авокадо. Якість та смак фрукта не залежать ні від розміру, ні від його кольору. Про ступінь зрілості може розповісти його м’якість – хороше авокадо буде в міру м’яке, але пружне, що зберігає форму після натискання. Тверде авокадо – недозріле, а надто м’яке, перезріле – точно буде чорним усередині. В ідеалі консистенція м’якоті авокадо має нагадувати вершкове масло.

Найкраще їсти авокадо сирим: додавати в салати, робити з нього гуакамоле або просто розтирати вилкою в пюре. Часто авокадо використовують замість вершкового масла в сендвічах, але все ж таки не рекомендується вживати авокадо з великою кількістю вуглеводів – тоді продукт з корисного перетворюється на антидієтичний і сприяє відкладенню жирів.

Якщо ви все ж таки купили тверде авокадо — покладіть його в коробку із яблуком або бананом і залиште на якийсь час в темному місці. Ці фрукти виділяють етилен – газ, який сприяє швидшому дозріванню авокадо. Якщо не хочете чекати – підсмажте тверде авокадо на грилі та з’їжте з будь-яким гарніром чи салатом.

попередня статтяЕксперти розповіли, чому детокс-дієти можуть принести більше шкоди, ніж користі
наступна статтяЯк впоратися з болем без ліків
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я