5 доступних екологічних звичок, яким легко слідувати на кухні вже зараз

0
5 доступних екологічних звичок, яким легко слідувати на кухні вже зараз
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Якщо у 2022 році ви вирішили стати більш уважним по відношенню до планети, час починати вже сьогодні. Нашим порадам легко слідувати, але вони допоможуть скоротити харчові відходи, бережливо ставитися до продуктів і більш свідомо готувати їжу. Для екології наші звички мають велику силу!

Порада № 1. Заведіть на кухні спеціальну ємність для їстівних решток

На кухнях деяких ресторанів, де працюють небайдужі та уважні працівники, є спеціальне відро, куди складають все для бульйону. Обрізки цибулі, селери, моркви, кабачків, помідорів, картоплі не викидають після обробки овочів, а зберігають в одній ємності разом із шматочками коренів та стебел пряної зелені. Це допомагає готувати овочевий бульйон з того, що відправилося б у сміття.

Цю практику просто перенести на домашню кухню. Складайте у великий харчовий контейнер чисті овочеві відходи (краще максимально висушені) і кладіть їх в овочевий бульйон для супів, соусів або різотто. Якщо на це немає часу, відправте контейнер в морозилку. Оптимально розділити харчові відходи на порції, достатні для варіння 1-2-3 л бульйону або як вам зручніше. Це можна зробити, прокладаючи порції овочевих залишків та шматочків пергаментним папером.

Порада №2. Використовуйте продукти на 100%

Ми знаємо, що багато хто зі сміхом сприйме дану статли чіпси готуються з картопляних очищень, маринад для індички з оливкового розтю, згадаєте селян, голод, СРСР, але використання гарбузових кірок, цибулиння, картопляного відвару, води, що залишилася після варіння рису або італійської пасти, рідини з банок з консервованим тунцем – не блаженство, а здорове рішення! Все це їстівне, потрібно лише знати, як ці залишки використати. Іноді нове життя таких «вторинних» продуктів результат довгого досвіду різних народів або експериментів сучасних шеф-кухарів. Використання їстівних залишків – хороша економія коштів, коли чіпси готуються з картопляних очищень, маринад для індички з оливкового розсолу, а в майонезі яйця замінюються рідиною з банки консервованою квасолі або відваром з нуту.

Порада № 3. Не викидайте продукти, у яких закінчується термін придатності

Щоб не викидати продукти, термін придатності яких добігає кінця, підберіть рецепти швидких та поживних страв. Чому швидкі? Навряд чи вам захочеться готувати щось складне та довге з того, що за звичкою можна просто викинути. Зверніть увагу на рецепти соусів для італійської пасти/м’яса/птиці/овочів, начинок для фаршированих овочів або піци, омлетів/яєчні/фритати, бульйону/супу.

ВАЖЛИВО! Термін придатності – інтервал часу, коли продукт можна їсти або використовувати для приготування. Термін зберігання визначає час, коли продукт зберігає свої первинні якості (свіжий смак, запах, консистенцію та корисні речовини). Під час терміну зберігання продукти не втрачають своїх споживчих якостей. Терміни придатності завжди більше термінів зберігання або вони рівні. Приклад: термін зберігання меду та оливкової олії може обчислюватись місяцями, а термін придатності – роками.

Порада №4. Тримайте залишки страв у холодильнику на очах

Ті, хто давно практикує “зелені” звички, знають, щоб вчасно з’їдати їжу, нічого не викидаючи, краще зберігати залишки страв у скляних банках. Непрозорі контейнери, фольга, харчова плівка – все це приховує від нас продукти, а отже, ми просто можемо про них забути.

На добре організованій ресторанній кухні ємності з продуктами, заготовками та харчовими їстівними відходами добре помітні, оскільки всі вони позначені та датовані. Це дуже корисна звичка!

Порада №5. Більше плануйте, менше купуйте

Знову візьмемо приклад із закладів громадського харчування, де “зелені” звички впроваджуються набагато активніше, ніж на домашній кухні. Є думка, що якщо співробітники ресторану/кафе, куплять продуктів на 2% більше, ніж потрібно, потенційно це може скоротити прибуток закладу вдвічі.

Думаємо, для дому ця математика теж актуальна, тому складіть щотижневе меню для своєї сім’ї та перевірте запаси продуктів, перш ніж вирушити до магазину або на ринок. Список закупівель розділіть на дві частини: обов’язкову та додаткову. Якщо заради обов’язкової варто пройтися кількома магазинами, то продукти з додаткової частини, які ви не знайшли одразу, можна купити і потім.

Часто ми піддається імпульсним поривам і схильні купувати більше, ніж нам потрібно. Тому обмежуйте себе або сумою, яку плануєте витратити, або вагою, яку понесете в руках/завантажите в багажник автомобіля, повертаючись із магазину.

Починайте зміни з невеликих кроків. Ми не можете врятувати світ поодинці, не змінимо своє життя за один день, тому треба бути до себе поблажливим. Просто виберіть кілька доступних “зелених” навичок, наприклад, ці 5 і впроваджуйте їх в своє життя.

попередня статтяПростий спосіб, як перетворити підсохлий лаваш на свіжий і шість смачних начинок для лаваша
наступна статтяЕксперти розповіли, чому детокс-дієти можуть принести більше шкоди, ніж користі
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я