Як правильно розводити бордоську рідину для обробки рослин

0
Бордоська рідина
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Бордоська рідина є найпопулярнішим фунгіцидним засобом. Ефективність використання залежить від правильності розведення. У склад засобу входить мідний купорос (сульфат міді) та гашене вапно. Універсальний розчин, яким обробляють рослини проти грибкових захворювань. Також він сприяє правильному розвитку, якщо є факт дефіциту міді.

Як зробити бордоську рідину

Для приготування бордоської рідини 3% потрібно розчинити в 1-2 літрах гарячої води 300 г мідного купоросу. Не можна використовувати металевий посуд. В іншій ємності на 2-3 літри розчиніть у холодній воді 300 г вапна. Тепер розчини треба дорозвести водою до 5 л кожний.

В розчині з вапном є осад, тому його треба процідити через марлю або нейлонову тканину. Далі тонкою цівкою, постійно помішуючи, вливають мідний купорос. В результаті вийде рідина блакитного кольору.

Перевірте рівень pH. Для цього використовують лакмусовий папірець. Він має стати синім, а не червоним. Якщо забарвлення неправильне, тоді додайте ще трохи розчиненого вапна. При відсутності лакмусового папірця можна піти інших шляхом. Занурте на кілька хвилин у рідину цвях або металевий дріт. Він так само може стати червоним, якщо pH неправильне.

Бордоську рідину використовують для обробки плодово-фруктових дерев (яблуні, груші, сливи, алича). Обприскування проводять весною та осінню. Бордоська рідина допомагає знищити шкідників та хвороби на початку та вже в кінці вегетативного періоду.

попередня статтяСоус для голубців замість класичної сметани
наступна статтяДуже швидкий зелений соус з часниковим смаком
Диплом редакторки переміг диплом економістки, відкривши в душі любов до текстів, а не до розрахунків та формул. Авторка матеріалів для сайтів, блогів, інтернет-магазинів.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я