6 ознак зневодненого організму: як розпізнати та що з цим робити

0
6 ознак зневодненого організму: як розпізнати та що з цим робити
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Про необхідність води для організму було сказано все і навіть більше, проте далеко не всі стежать за кількістю рідини. За тисячею щоденних справ ми просто забуваємо пити воду в достатній кількості, що призводить до зневоднення. Нестача рідини в організмі миттєво відбивається на вашій зовнішності та самопочутті.

6 ознак того, що ваш організм зневоднений:

Суха шкіра

Будьте певні, ваша шкіра миттєво дасть вам знати, що організму не вистачає води. Колір шкіри стає більш тьмяним, з’являється відчуття стягнутості та лущення. Зморшки, які раніше були ледь помітні, можуть стати виразнішими (і вік тут ні до чого), а кола під очима — темніші. Багато хто намагається вирішити проблему постійним нанесенням зволожуючого крему, але користі від нього буде мало, якщо не збільшити кількість споживаної рідини. Також косметологи рекомендують використовувати для вмивання воду, температура якої не перевищує температури тіла.

Втома

Знайоме багатьом пообіднє бажання поспати найчастіше викликане не підвищеними навантаженнями, а банальним браком рідини в організмі. Коли організм зневоднений, артеріальний тиск падає, серцевий ритм збільшується і кров повільніше надходить у мозок – все це викликає відчуття втоми і сонливість. Перш ніж брати чергову чашку кави (яка, між іншим, рекордсменка по зневодненню), випийте склянку води. Приплив бадьорості не забариться, ось побачите!

Дратівливість

Відчуваєте роздратування на колег і на весь світ взагалі, випийте склянку води – і ваш настрій відразу поліпшиться. Настрій залежить від рівня рідини в організмі: численні дослідження виявили, що, якщо води хоча б на 1% менше, ніж потрібно, ви ризикуєте перетворитися на бомбу уповільненої дії, яка може вибухнути будь-якої миті.

Головні болі

Нестача рідини може спровокувати сильний головний біль. Зневоднення впливає на рівень серотоніну в крові, що спричиняє гострий біль у районі скронь. Крім того, дрібні кровоносні судини в головному мозку дуже швидко реагують на рівень води і, якщо він нижчий за норму, будуть турбувати сильні мігрені. Перш ніж пити знеболювальне, спробуйте спочатку відновити водний баланс двома склянками води. Швидше за все, голова боліти перестане.

М’язові спазми

Коли ваше тіло не отримує достатньої кількості води, кровообіг уповільнюється, що викликає м’язові спазми. Щоб не допустити зневоднення життєво важливих органів, організм відводить рідину від м’язів, бо це не так важливо. Небезпеки для життя судоми справді не становлять, але приємного в цьому мало, тому краще не допускати зневоднення.

Набряки

При нестачі води організм змушений затримувати у тканинах всю воду, що має. Це веде до уповільнення процесів кровообігу, обміну речовин, а також виникнення набряків. Існує поширена і абсолютно хибна думка, що набряки утворюються від надлишку рідини. Багато хто намагається боротися з набряком через обмеження споживаної води, але це веде лише до збільшення набряку. Впоратися з цією проблемою дуже просто: необхідно стежити за тим, скільки чого ви п’єте. Лікарі рекомендують вживати 30 мл рідини на 1 кг ваги, тобто в середньому 2-2,5 літри на день. Однак під двома літрами рідини маються на увазі два літри чистої води. Чай, кава, соки та лимонади не вважаються — навпаки, вони лише зневоднюють організм, тож зловживати ними не варто.

попередня статтяЧому після червоного вина болить голова і до чого тут сульфіти
наступна статтяФерментовані продукти – справжня панацея для мешканців великих міст
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я