Чому після червоного вина болить голова і до чого тут сульфіти

0
Чому після червоного вина болить голова і до чого тут сульфіти
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Предметом для дискусій фахівців із харчування та адептів ЗОЖ регулярно стають різні продукти, від яких вони настійно рекомендують відмовитися. Це стосується глютену, жирів та крохмалю, тепер настала черга сульфітів. Що це таке, чи варто виключати їх із раціону і чи правда, що саме через сульфіти після червоного вина болить голова, розповідаємо у нашому матеріалі.

Сульфіти – це неорганічні солі, які мають антиоксидантні і консервуючі властивості.

Саме через останні вони часто використовуються на продуктових виробництвах. Сульфіти часто містяться в консервах, заморожених напівфабрикатах – особливо в овочах, рибі та молюсках. Крім того, розчинами, що містять сульфіти, часто обробляють свіжі овочі та фрукти. Їх додають, щоб продукти не темніли від контакту з повітрям та температурних перепадів та зберігали свій товарний вигляд.

Однак противники сульфітів, які закликають від них відмовитися, забувають про те, що ці сполуки природно містяться у великій кількості продуктів (у тому числі і корисних). Сульфіти – неминучий продукт ферментації, тому вони завжди є в неміцному алкоголі (вині, пиві та сидрі), у чорному чаї, оцті, солоних огірках та кисломолочних продуктах – особливо у сирі.

Одним словом, щоб повністю виключити сульфіти з раціону доведеться сильно постаратися. А ці старання будуть не цілком виправдані, оскільки сучасна наука не знаходить переконливих доказів шкідливих властивостей сульфітів. Як і глютен (який досі для багатьох є продуктом нон грата), сульфіти можуть викликати алергічну реакцію у вигляді набряків, висипу та утрудненого дихання, але, в цілому, це можна сказати про будь-який продукт. Людям без непереносимості сульфітів (якщо ви регулярно їсте сир або заморожені морепродукти, то у вас її, напевно, немає) вони нічим не загрожують, тому боятися їх не варто.

Існує поширений міф, що головний біль після вживання червоного вина викликаний якраз сульфітами. Насправді наука вважає це твердження безпідставним — по-перше, біле вино сульфітів містить у рази більше (а ефекту такого не викликає), по-друге, зв’язок між сульфітами та виникненням головного болю не був підтверджений.

Найбільш ймовірно, що причина болю у високому вмісті речовини гістаміну у червоному вині. Тому виключати сульфітовмісні продукти з раціону не обов’язково.

Якщо ви підозрюєте у себе непереносимість – можна звернутися до лікаря і здати всі, необхідні для виявлення, аналізи.

попередня статтяЩо буде з організмом, якщо в раціоні переважатиме рослинна їжа
наступна стаття6 ознак зневодненого організму: як розпізнати та що з цим робити
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я