Як знезаразити ґрунт перед посівом насіння на розсаду в квартирі

0
Коли і як висівати чорнобривці на розсаду
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Одна з обов’язкових умов перед посівом насіння на розсаду – це знезараження посадкових ящиків та самого ґрунту.

Те, що у вас є  ґрунт на розсаду, ще не є запорукою здорової майбутньої розсади. Багато городників заготовляють ґрунт самостійно. Як його підготувати.

Подробиці

Сьогодні можна знайти багато варіантів приготування грунтосумішей для кожної овочевої культури. Найголовніше потім – знезаразити його, щоб позбутися шкідників та патогенного середовища.

Перший спосіб: заморожування

Вдалий варіант, якщо зима видалася морозною. Достатньо просто виставити пакет із землею на балкон. Потім землю повертають у тепло на 7-10 днів і потім знову виставляють на 20-градусний мороз. Процедуру виконують 2-3 рази. Якщо стовпчик термометра навряд чи знижується до -5 вночі, тоді доведеться скористатися морозильною камерою.

Другий спосіб: прожарювання

У цьому випадку ґрунт нагрівають. Існує 2 варіанти – у духовій шафі та на водяній бані. Обидва однаково добре допомагають позбутися хвороб та шкідників. У першому випадку землю поливають окропом, а потім на 30 хвилин прибирають у розігріту до 90 градусів духову шафу.

Можна використовувати для  розігріву землі мікрохвильову піч.

На водяній бані обробляти ґрунт складніше – потрібен тканинний мішок, друшляк і каструля, відповідного об’єму. У друшляк поміщають мішок із землею і тримають над окропом 30-40 хвилин. Важливо дотримуватись температурного режиму. Якщо перевищити поріг 100 градусів, можна повністю стерилізувати грунт.

Спосіб третій: деззасоби

Оптимальний варіант – марганцівка. Найпростіший спосіб: у теплій воді готують рожевий розчин, яким рясно поливають ґрунт, а через кілька хвилин поливають чистою водою. Але в цьому випадку можуть загинути корисні мікроорганізми. Щоб оживити середовище, доведеться внести біодобавки – Байкал М, Сяйво, фосфобактерин, азотобактерін або їх аналоги.

Спосіб четвертий: біопрепарати

Це найдемократичніший варіант, коли і ґрунт знезаражений, і патогени гинуть. Найкращими препаратами є триходермін та фітоспорин. Їх можна внести в грунт після будь-якого з наведеного способу дезінфекції.

І останнє! Найголовніше, при цьому не забудьте обробити ящики, особливо ті, що використовувались для посадок минулого сезону.

попередня статтяПомилка господинь, через яку з’являється білий наліт на кімнатних рослинах
наступна статтяНавіщо додавати майонез у солодку випічку: секрет бабусь
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я