Чи шкідливо пити каву натщесерце

0
Чи шкідливо пити каву натщесерце
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Кофеїн пригнічує апетит, тому деяким людям здається, що, випивши кави натщесерце, вони вбивають двох зайців: економлять час, необхідний для повноцінного сніданку і створюють хибне почуття ситості, завдяки чому вдається обдурити організм і скоротити кількість калорій. На перший погляд, все логічно: випивши каву «на ходу», ми не тільки отримуємо заряд бадьорості, але й можемо, не відчуваючи дискомфорту, кілька годин обійтися без більш калорійних продуктів.

Цей ефект добре відомий виробникам, які популяризують дієту на зеленій каві. Однак не варто забувати, що людський організм – не батарейка, йому не все одно, від якого джерела «заряджатися», а за спробу обдурити природу часто доводиться розплачуватися поганим самопочуттям та хворобами.

Кава та система травлення

Кава містить кілька органічних кислот, у тому числі яблучну, щавлеву, лимонну, винну, кавову, хлорогенову. Якщо в шлунку вже є якась їжа, всі ці речовини лише покращать травлення. Але вони здатні подразнювати слизову оболонку порожнього шлунка. Звичайно, в одній чашці кави занадто мало кислот, щоб за один раз зашкодити внутрішнім органам здорової людини. Але вода камінь точить, і якщо пити каву натщесерце регулярно, то з часом з’являться неприємні відчуття, біль у шлунку, печія, а потім непомітно підкрадеться і гастрит.

Кофеїн, потрапляючи до шлунка, провокує вироблення шлункового соку, у складі якого – соляна кислота. Вона необхідна для перетравлення їжі. Однак якщо їжі в шлунку немає, то соляна кислота лише посилює подразнювальну дію органічних кислот, що містяться у каві. Чим більше кофеїну в напої, тим інтенсивніше виробляється шлунковий сік. Відповідно, найбільш шкідливо пити на порожній шлунок каву, зварену з робусти.

З ранку краще заварювати арабіку, а не суміші з робустою
З ранку краще заварювати арабіку, а не суміші з робустою

Досить небезпечно слідувати порадам деяких псевдодієтологів замінювати сніданок зеленою кавою. За складом сирі зерна відрізняються від обсмажених лише підвищеною концентрацією хлорогенової кислоти. Вона є антиоксидантом і сприяє розщепленню жирових клітин. Але перш ніж опинитися в крові, вона потрапляє в шлунок, де так само, як і інші кислоти, дратує слизову оболонку.

Тому через 20-30 хвилин після вживання зеленої кави обов’язково треба поїсти. Щоб дія хлорогенової кислоти на слизову оболонку шлунка не виявилася руйнівною, не рекомендується пити зелену каву для схуднення більше 3-4 тижнів поспіль.

Чимало органічних кислот і в декофеїнізованій каві, так що її теж не варто пити на порожній шлунок. У розчинній каві органічних кислот немає. Але в ній крім кофеїну, що провокує вироблення соляної кислоти, містяться хімічні речовини, що негативно впливають на слизову оболонку шлунка.

Кава та гормональний фон

Кава сприяє виробленню двох гормонів: кортизолу та серотоніну. Кортизол – це гормон стресу: він сприяє пробудженню, спричиняє відчуття бадьорості. Але у великій кількості кортизол буквально підстьобує нервову систему, провокує тривожність.

Серотонін – гормон радості і задоволення. Під його впливом посилюються розумові здібності.

Вчені, які досліджували вплив кави на гормональний фон людини, встановили закономірність:

  • якщо випити кави, зварену з зерен з низьким вмістом кофеїну (арабіки), виробляється більше серотоніну, ніж кортизолу;
  • при вживанні напою, звареного з кави з високим вмістом кофеїну (сумішей з робустою) виробляється більше кортизолу, ніж серотоніну.

Зазвичай добовий пік синтезу кортизолу в організмі посідає проміжок часу з 6 до 9 ранку. Якщо в цей період випити каву на голодний шлунок, не закусивши її продуктами, що сприяють виробленню серотоніну, рівень кортизолу в крові підвищиться настільки, що підніметься артеріальний тиск, виникне відчуття тривоги, тремтіння в руках.

Природа передбачила механізм захисту від “кортизолової атаки”. У людей, які постійно п’ють вранці каву на порожній шлунок, поступово припиняється ранкове вироблення кортизолу. Єдиним засобом для того, щоб підбадьоритися після сну, стає кофеїн.

Якщо людина не може добре прокинутися без чашки кави – значить, в організмі порушений гормональний баланс. Для його відновлення доведеться на якийсь час взагалі відмовитися від улюбленого напою і помучити себе, борючись із ранковою сонливістю.

«Серотонінова» кава (100% арабіка) з низьким вмістом кофеїну діє м’якше, не викликає настільки бурхливої ​​реакції організму, але і її не можна пити натщесерце через високий вміст органічних кислот.

Безпечні правила для вживання кави

Лікарі рекомендують пити каву після сніданку, в ідеалі – через годину/півтори. З ранку краще випити «серотонінову» каву зі 100% арабіки. Якщо все ж таки довелося випити кави на порожній шлунок, для того, щоб вивести організм зі стану стресу, необхідно з’їсти повноцінний сніданок, за нормами БЖУ.

Найкращий час для кави – з 9.30 до 10.00 та з 14.00 до 15.00. Вранці, після 9 годин, рівень кортизолу потроху знижується, і кава (краще капучино) надає бадьорості. Вдень, у період з 14.00 до 15.00 рівень кортизолу мінімальний, тому  чашечка кави буде дуже доречною і допоможе зберегти працездатність до кінця робочого дня.

Пити каву натщесерце шкідливо навіть здоровим людям, а при деяких захворюваннях вона може спровокувати загострення.

Категорично забороняється вживати каву на порожній шлунок при:

  • порушення травлення, хвороби ШКТ;
  • жовчнокам’яної хвороби та віддаленого жовчного міхура;
  • діабету та інших захворюваннях ендокринної системи;
  • хворобах нирок.
попередня статтяЧим можна замінити молоко в каві
наступна статтяОсновні рекомендації, які допоможуть відрізнити підроблену каву від справжньої
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я