Весняне мульчування малини: 4 способи для великого врожаю

0
Малина на гілці
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Мульчування кущів малини є агротехнічним прийомом до створення сприятливих умов зростання культури.

Часто малину покривають шаром, що мульчує, тільки восени для збереження її від морозу.

Мало хто з садівників знає, що малину потрібно мульчувати двічі на рік.

Весняне мульчування – важливий етап робіт на початку сезону.

Навіщо мульчувати малину

Якщо ваша ціль – отримувати великий урожай малини, необхідно взяти у звичку проводити мульчування навесні.

Процедура необхідна для:

  • збільшення обсягу врожайності;
  • скорочення кількості малинових відростків, щоб усі поживні речовини надходили безпосередньо в кущ;
  • охайного виду малинника;
  • ефективного захисту від захворювань та шкідників;
  • захисту ґрунту від перегріву, стресу від перепаду температур у кореневій системі;
  • збільшення показника родючості ґрунту, поліпшення його структури;
  • збереження вологи у ґрунті, скорочення необхідності частого поливу малинника;
  • припинення зростання бур’янів.

Мульчування навесні: чим його провести

Навесні від осінніх підживлень майже нічого не залишається. Особливо нестача відчувається в азоті. Тому до роботи треба приступати тоді, коли пагони підросли на 30 см і вже були підживлені мінеральними добривами. В іншому випадку мульча перегородить шлях добрив до ґрунту.

Соломистий гній

Мульча та добриво в одній особі. Прекрасний засіб для утеплення та підживлення першорічки. Це органічне добриво можна викладати одразу, як зійшов сніг. Воно буде повільно розкладатися, зігріваючи коріння рослин.

Органіку в цьому випадку потрібно укласти шаром до 10 см. До осені ґрунт буде максимально наповнений, так як гній з соломою встигнуть повністю розкластися і кущі добре перезимують.

Гілки, які залишились після обрізки

Матеріал, який можна зібрати після зрізу гілок із різних декоративних та плодових дерев. Подрібнені гілки необхідно укласти рівним шаром у малиннику, завтовшки щонайменше 10 см.

Вони за сезон чудово перегнивають, віддавши свої корисні речовини ґрунту. Гілочки не створюють щільного покриття, допомагаючи циркулювати повітрю та проникати воді до кореневої системи без застою.

Лушпиння від насіння соняшника

Зручний вигляд мульчі, який лягає нещільним шаром, пропускає кисень та вологу, але при цьому сильно не роздмухується вітром.

Якщо викласти лушпиння на початку весни, то вона спрацює як утеплювач кореневої системи при ймовірності весняних заморозків.

Влітку вона продовжуватиме виступати захистом, але вже захищатиме від палких сонячних променів. Шар матеріалу повинен бути не тонший за 7 см.

Газети

Підручний матеріал у вигляді газет з недавніх пір став активно використовуватися садівниками як спосіб мульчування багаторічних посадок. Сучасна друкарська фарба не токсична, та й розкласти мульчу такого роду не складає великих труднощів. Газети можна укласти як пластами, нашаровуючи по 4-6 газет, але попередньо розпушивши ґрунт, так і в подрібненому вигляді.

Зауважено, що папір допомагає посилювати врожай. Він не має жодних поживних речовин, проте стримує молодняк та бур’яни, завдяки чому харчування з ґрунту дістається лише материнським кущам, підвищуючи кількість ягід.

Малину важливо мульчувати і навесні, відразу після того, як зійшов сніг. Так вона збереже на тривалий час вологу, почне активно рости. Вам буде зручно доглядати охайний малинник без сміттєвих трав і сміття.

попередня статтяЧи потрібно до дерунів додавати цибулю
наступна статтяЯк просто приготувати ніжне пюре по французьки
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я