Як розпізнати дефіцит калію в організмі і чим загрожує його нестача

0
Як розпізнати дефіцит калію в організмі і чим загрожує його нестача
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Калій – це незамінний мінерал, який має велике значення для здорового функціонування організму. Він допомагає регулювати м’язові скорочення, нормалізує роботу мозку та всієї нервової системи в цілому та регулює баланс рідини в організмі. Проте численні дослідження показали, що дефіцит цього мінералу виникає (особливо в холодну пору року) у більшості населення нашої планети. За якими ознаками розпізнати нестачу калію в організмі та як її уникнити, розповідаємо нижче.

Хронічна втома та слабкість

Хронічна втома та слабкість протягом дня можуть бути першими ознаками дефіциту калію. Оскільки мінерал регулює м’язові скорочення та роботу мозку, його нестача викликає слабкість у всьому тілі та утруднену мозкову діяльність (думки начебто сповільнюються, концентрація пропадає). Крім того, при дефіциті калію організм почне по-іншому розподіляти поживні речовини, що знову ж таки призведе до слабкості.

Судоми

М’язові спазми (або судоми) – це неконтрольовані м’язові скорочення, які нерідко викликають неприємні і навіть хворобливі відчуття. І першопричиною часто стає нестача калію. Справа в тому, що цей мінерал бере участь у найскладніших хімічних обмінах, що відбуваються в нашому організмі. Ці хімічні реакції забезпечують передачу сигналу від мозку до м’язів і навпаки. Коли цей зв’язок слабшає, нерідко виникають судоми.

Проблеми із травленням

Дефіцит калію, крім усього іншого, може спричинити проблеми із травленням. Повертаючись до попереднього пункту, важливо сказати, що шлунок це теж м’яз і від нестачі мінералу його робота порушується. Щоправда, замість судом у вас, найімовірніше, трапиться розлад чи нудота. У будь-якому випадку симптоми не з приємних, тому слідкувати за своїм станом треба дуже уважно.

Прискорене серцебиття

Кожен із нас іноді помічає, що серце починає битися швидше. Причиною цього може бути стрес, тривога, переляк чи, навпаки, неконтрольована радість. Але тут ми чітко бачимо зв’язок зі своїм емоційним станом і переживати з цього приводу не варто. А якщо в стані відносного емоційного спокою, без участі будь-яких сторонніх факторів, ваше серце починає шалено битися, причиною цього може бути брак калію.

М’язові болі

Сильні м’язові болі – це вже серйозніший симптом, коли відхилення від норми споживаного калію вже досить вагоме. Так як калій грає важливу роль у регуляції процесів кровообігу, то при його нестачі кров (а з нею і кисень) просто перестає надходити до м’язів у достатній кількості. Це може викликати сильні болі та м’язову скутість.

Поколювання та оніміння

Дефіцит калію може спровокувати парестезії – раптові поколювання або оніміння рук, ніг і, зокрема, ступнів. Калій важливий для здорової нервової функції. Низький рівень калію в крові здатний послабити нервові сигнали, що може спричинити такий неприємний стан. Хоча ці симптоми нешкідливі, постійні поколювання та оніміння можуть бути ознакою чогось серйознішого. Якщо ви відчуваєте стійку парестезію, найкраще звернутися до лікаря.

Ускладнене дихання

Гострий дефіцит калію може спровокувати утруднене дихання, оскільки кров перестає надходити до легень у достатній кількості. Коли рівень калію в крові сильно знижений, ваші легені можуть не розширюватися і не скорочуватися належним чином, що може спричинити задишку. Це серйозний симптом, з яким теж рекомендується звернутися до лікаря.

Перепади настрою

Оскільки калій грає важливу роль нормалізації роботи мозку, його нестача може відбиватися і нашому емоційному стані. Якщо ви помічаєте у себе безпричинні зміни настрою, проблема може полягати у нестачі мінералів.

Де міститься калій?

Зі симптомами розібралися, тепер поговоримо про те, за допомогою яких продуктів цей дефіцит можна заповнити. Безумовними лідерами за вмістом калію є бурякове бадилля, бобові, всі види картоплі (у тому числі батат), банани та авокадо. Лише у 100 грамах цих продуктів міститься 15-25% добової норми калію. Звичайно, калій доступний у вигляді БАДів, але їх не варто вживати без консультації з лікарем. Для початку постарайтеся збалансувати свій раціон, і тоді (за винятком рідкісних винятків) добавки будуть не потрібні.

попередня статтяЧи правда, що занняття спортом продовжують молодість
наступна статтяЯк використовувати кавову гущу після заварювання
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я