Що таке урбеч і чому варто додати його до свого раціону

0
Що таке урбеч і чому варто додати його до свого раціону
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Останні кілька років популярність серед нутріціологів та адептів ЗОЖу набирає горіхова паста урбеч. Ця паста має безліч корисних властивостей: від зниження ваги до уповільнення старіння та профілактики різних хронічних захворювань. Про те, що таке урбеч, чим він корисний, як його правильно їсти та чим він відрізняється від звичайної горіхової пасти – розповідаємо у нашому матеріалі.

Що таке урбеч

У класичному варіанті урбеч – традиційна солодка паста родом із Дагестану, виготовлена ​​із сирого насіння льону. Їх довго перетирають жорнами до утворення кремоподібної маси. Для порівняння — звична нам арахісова паста виготовляється з обсмажених горіхів. Відмова від будь-якого виду термічної обробки дозволяє зберегти максимальну кількість речовин, що міститься в лляному насінні. Коли урбеч став набирати популярності, його стали готувати не тільки з льону, а й з різного насіння та горіхів. Залежно від складу змінюються корисні властивості пасти.

Різні види урбечу та їх користь

Урбеч з арахісу відмінно тонізує організм, нормалізує роботу нервової системи, зміцнює стінки судин і серцевий м’яз, а завдяки високому вмісту жирних кислот омега-6 сприяє уповільненню процесів старіння.

Урбеч з абрикосових кісточок – джерело вітаміну В17, сприяє очищенню судин і знижує тиск (особливо корисний людям, які страждають на гіпертонію). Крім того, абрикосовому урбечу приписують протиракові властивості, але наукових підтверджень цьому поки що недостатньо.

Урбеч із насіння соняшника запобігає розвитку захворювань сечостатевої системи, вважається хорошим засобом для профілактики серцево-судинних захворювань, розріджує кров та зміцнює суглоби.

Урбеч із кунжуту — багате джерело кальцію. Він зміцнює кістки та суглоби, нормалізує роботу ендокринної системи та служить натуральним імуностимулятром.

Урбеч із насіння гарбуза багатий антиоксидантами. Він стабілізує роботу шлунково-кишкового тракту, сприяє формуванню здорового мікробіома кишечника і, як наслідок, покращує стан шкіри.

Урбеч з фундука зміцнює стінки судин, нормалізує роботу кровоносної системи та печінки та сприяє детоксикації організму.

Урбеч із насіння коноплі за своїми властивостями дуже схожий на риб’ячий жир. Він містить велику кількість вітамінів, мінеральних речовин та незамінних амінокислот, зміцнює імунітет та стимулює регенерацію клітин.

Льняний урбеч – приводить у норму показники холестерину та артеріального тиску. Сприяє виведенню шлаків із печінки.

Як їсти урбеч

Урбеч – продукт дуже калорійний. Його харчова цінність варіюється від 400 до 700 ккал на 100г продукту. При цьому корисні речовини у складі урбечу знаходяться в такій високій концентрації, що однієї-двох чайних ложок на день буде цілком достатньо, щоб він справив цілющий ефект.

Урбеч можна їсти самостійно, можна додавати в каші або використовувати як заправку для салату. Зараз можна знайти десертні варіанти урбечу з медом та кленовим сиропом, проте фахівці не рекомендують захоплюватися такими ласощами – це може бути шкідливо для вашої фігури.

попередня статтяСмажена картопля «білоруська»: так давно ніхто картоплю не смажить
наступна статтяЕксперти розповіли, чим планка краща за інші вправи
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я