Як “білий шум” допоможе впоратися з безсонням

Підпишись на нас:

Кожен із нас періодично має проблеми зі сном. Виною тому може бути стрес, надмірна втома (хоч як це не парадоксально), збитий через свята і віддалену роботу режим чи сторонній шум. Однак останній може зумовити і прямо протилежний вплив на організм та допомогти швидше заснути. Такий шум називають “білим”. Що це таке, як він впливає на організм і допомагає впоратися з безсонням, розповідаємо у нашому матеріалі.

Терміном «білий шум» визначають стабільну низку звуків, що мають однакову інтенсивність у діапазоні високих, середніх та низьких частот, що забезпечує постійну спектральну щільність звукової потужності. Простіше кажучи, це монотонний звук, який не змінює своєї гучності або інтенсивності. Це може бути шум дощу, шелест листя, звук прибою, дзюрчання річки, а також штучно створений набір звуків, що має таку саму частоту.

«Білий шум» надає заспокійливу дію на нервову систему людини, допомагає розслабитися та швидко заснути. Є теорія, що «білий шум» схожий за частотою та інтенсивністю з тими звуками, які ми чули, перебуваючи в утробі матері, тому він діє на нас заспокійливо. Чи вірна ця теорія чи ні — сказати складно, проте це анітрохи не применшує популярність практики засипання серед людей у ​​всьому світі.

Оскільки слухати справжній морський прибій у себе в спальні може бути дещо проблематично, існує безліч мобільних додатків (найпопулярніші –  White Noise Deep Sleep Sounds і White Noise Lite), а також спеціальні добірки на Spotify, YouTube та iTunes. Там можна вибрати «шум», що підходить саме вам.

Проте з «білим шумом» варто бути обережнішими. Існує небезпека розвитку звикання: організм може синхронізувати шум і сон та втратити можливість засипати без нього в принципі. Фахівці рекомендують підходити до використання «білого шуму» уважно, не варто вмикати його щодня або залишати на всю ніч. Ця практика може допомогти ефективно впоратися з безсонням, але, як і у всьому іншому, важливо знати міру.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Корисні правила городників, коли потрібно пересівати огірки

Зазвичай огірки сходять через 3-4 дні після садіння (але...

Смачна сезонна страва: пиріг із кваском

Квасок можна використовувати не тільки для зеленого борщу, а...

Городники пояснили, від чого залежить урожайність кавунів та динь

Дині й кавуни люблять простір, тепло і вологу. Тому...

Професор розповів, як смартфони створили «нищівну кризу» для психічного здоров’я дітей

Народжені після 1995 року, стверджує професор Нью-Йоркського університету Джонатан...

Домашній крем-сир: рецепт приготування

Роблячи бутерброди, хочеться, щоб і смачно було, і корисно....

Секрети вирощування квасолі: тонкощі температури

Квасоля — цінний продукт: за кількістю білка вона не...

Гуморист Володимир Жогло отримав відмову від військкомату: «В мене купа болячок, я навіть їх всі не згадаю»

Відомий український гуморист Володимир Жогло чесно відвідував військкомат та...

Ірина Федишин зустрілась з Валерієм Залужним: мета зустрічі та фото колишнього головнокомандувача ЗСУ

Українська співачка Ірина Федишин опублікувала світлину з Валерієм Залужним....