Як і навіщо спалювати вісцеральний жир і чим він відрізняється від підшкірного

0
Як і навіщо спалювати вісцеральний жир і чим він відрізняється від підшкірного
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

В організмі людини все для чогось потрібне. І жир – не виняток. Незважаючи на те, що ЗОЖ-індустрія наполегливо закликає його позбуватися, невеликий відсоток жиру в організмі нам вкрай необхідний. Жирова тканина — це не лише запас енергії «на чорний день», а й найважливіший орган, що бере участь у стабілізації гормонального фону, особливо в жінок. Саме тому при ожирінні чи недостатній (за медичними мірками) масі тіла робота ендокринної системи нерідко дає збій.

Жирова тканина теж буває різна. Білий жир (той самий, через який вам все ніяк не вдається побачити кубики преса) зберігає в собі надлишок енергії, який ви отримали з їжі, але не встигли витратити. У середньому на білий жир припадає 15-30% маси тіла, за більш високих (як і за нижчих) показників можуть розвинутися проблеми з серцем, печінкою та нирками.

Проте ще є вісцеральний жир. Він знаходиться під м’язами, навколо внутрішніх органів. У невеликій кількості він є у всіх людей і небезпеки не несе. Але якщо відсотковий вміст вісцерального жиру стає вище норми, це може спричинити серйозні проблеми зі здоров’ям. Дослідження виявили, що вісцеральний жир виділяє ретинол-зв’язуючий білок, який підвищує стійкість до інсуліну – а це, у свою чергу, призводить до непереносимості глюкози та діабету другого типу.

Відсоток вісцерального жиру не завжди пов’язаний із загальною масою тіла, а його надлишок може спостерігатися навіть у людей, чия вага знаходиться в межах норми. Справа в тому, що кількість вісцерального жиру залежить від того, що ви їсте, а не в яких кількостях. Якщо в раціоні переважають насичені жири і трансжири та швидкі вуглеводи, але людина при цьому спалює всі з’їдені калорії, відсоток білого жиру не збільшуватиметься (відповідно, вага теж), але збільшуватиметься кількість вісцерального. А це загрожує захворюваннями серцево-судинної та ендокринної систем.

Для того щоб кількість вісцерального жиру в організмі не збільшувалася, важливо додати в раціон продукти, що містять ненасичені жирні кислоти, клітковину і білок. Докладно про продукти, що допомагають спалити вісцеральний жир, ми вже розповідали тут. Крім того, необхідна фізична активність – найбільшу ефективність мають високоінтенсивні інтервальні тренування. І, звичайно, необхідно висипатися. Нестача сну стимулює вироблення гормону голоду – греліну, який провокує переїдання і, як наслідок, набір ваги.

попередня статтяПостійно хочеться солодкого? Перевірте, чи достатньо вам мінералів
наступна стаття3 невідворотні наслідки від надмірного вживання солі
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я