Уповільнити старіння зсередини: як діє протизапальна дієта

0
Уповільнити старіння зсередини: як діє протизапальна дієта
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Запалення – природна реакція організму на травми та інфекції, вони є індикатором, що з вами щось не так. Однак часто виникають хронічні запальні реакції, які провокують різні захворювання та помітно прискорюють процеси старіння. Уникнути цього можна, дещо переглянувши свій спосіб життя. Окрім регулярної активності, фахівці рекомендують спеціальну протизапальну дієту.

Що таке протизапальна дієта?

Назва дієти, говорить сама за себе і  спрямована вона на боротьбу із запальними реакціями. Як відомо, запалення каталізують процеси старіння, прискорюють появу зморшок та підвищують ризик виникнення різних «вікових» захворювань. Продукти, з яких побудований раціон дієти, активно борються із запаленнями, зберігаючи ваше здоров’я та молодість. Варто розуміти, що це не тимчасові заходи – протизапальна дієта має стати вашим способом життя, оскільки ефект зберігатиметься лише доти, доки ви дотримуєтеся певного плану харчування.

Продукти, які є основою раціону, багаті антиоксидантами та ненасиченими (корисними) жирами. Антиоксиданти активно борються з вільними радикалами, які завдають пошкодження клітинам організму, провокують запалення, знижують імунітет та прискорюють процеси старіння. Омега-3 і -6 жирні кислоти, а також вітаміни А і Е підтримують організм здоровим зсередини, зміцнюючи кожну клітину та продовжуючи її молодість.

Які продукти варто їсти?

Кращі джерела антиоксидантів – це ягоди і фрукти (що яскравіше вони пофарбовані, тим вище їх антиоксидантна цінність), горіхи та насіння. Особливу увагу рекомендуємо звернути на полуницю, лохину, вишню, кавуни, абрикоси та персики. З овочів найбільше антиоксидантів у зелені (шпинат і щавель), моркви, помідорах, солодкому перці (червоний найкорисніший). Крім того, не варто нехтувати горіхами – мигдалем, фісташками і кешью – це справжнє джерело вітамінів А і Е і необхідних для організму мінералів. До вибору джерел корисних жирів теж варто підійти з усією відповідальністю: річкова риба (лосось і форель), авокадо, оливкова олія першого віджиму, лляна та ріпакова олія. Як джерело вуглеводів фахівці рекомендують вибирати цілісні злаки, піддані мінімальній обробці: коричневий рис, кіноа та ячмінь. І не забувайте про спеції – деякі з них не тільки додадуть страві пікантності, але і зроблять свій внесок у ваше здоров’я. Куркума, імбир та кориця – ось що вам потрібно.

А які виключити?

Насамперед, варто виключити цукор. Зв’язок між ним і виникненням запальних реакцій наукою встановлено давно і не піддається сумніву. Високий рівень цукру в крові стимулює зростання запальних кишкових бактерій, разом з яким в організмі підвищується концентрація токсинів, продуктів їхньої життєдіяльності. Імунна система реагує ними, запускаючи запальні реакції. Тому із солодким варто бути вкрай акуратними, десерти варто замінити на фрукти чи сухофрукти, а від доданого цукру відмовитись взагалі.

Ще одним важливим пунктом протизапальної дієти є повна відмова від алкоголю. У менш суворих варіаціях дієти допускається келих червоного сухого не частіше ніж пару раз на місяць, проте в початковій версії – спиртові напої під забороною. Справа в тому, що алкоголь викликає інтоксикацію в організмі, у зв’язку з чим зростає ризик виникнення запалень.

Крім того, протизапальна дієта має на увазі суворий контроль за жирами, які ви їсте. Серед них не повинно бути трансжирів, соняшникової, кукурудзяної, пальмової та соєвої олії. Вони часто зустрічаються в готових продуктах, тому від них краще відмовитись і завжди уважно читати склад.

Що відбувається із організмом?

В результаті такого харчування в організмі значно знижується кількість запальних процесів, що відразу відбивається як на вашому зовнішньому вигляді, так і на самопочутті. Шкіра стає зволоженою та пружною, знижується ймовірність передчасного виникнення зморшок, стимулюється вироблення власного колагену та гіалуронової кислоти у клітинах.

Внутрішні зміни в організмі теж вражають: зменшення кількості запалень відразу знижує стомлюваність, підвищує концентрацію та працездатність. У перспективі такий тип харчування захистить вас від багатьох «вікових» захворювань: починаючи від втрати зору, закінчуючи проблемами із серцем та хворобою Альцгеймера.

попередня статтяЯк запобігти появі зморшок під очима
наступна статтяЯк зробити волосся густішим без особливих зусиль
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я