Як алкоголь впливає на сон

0
Як алкоголь впливаэ на сон
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Всім відомо, що алкоголь розслаблює та викликає сонливість. Понад те, ряд соціологічних опитувань показує, що близько 20% людей іноді використовують спиртовмісні напої як снодійне. Алкоголь справді допомагає швидше заснути – але як щодо якості такого відпочинку? Редакція Baazar розповіла, що відбувається з організмом, коли ви п’єте алкоголь перед сном.

Подробиці

Алкоголь може спричинити збій циклів сну. Що це таке? Коли ми засинаємо, мозок “переключається” на режим дельта-активності — це фаза глибокого сну, що дозволяє як добре відпочити, так й сприяє формуванню пам’яті. Коли ви випиваєте алкоголь перед сном, мозок не може повністю перейти в режим глибокого сну, тому що через спиртне не відключається і альфа-активність мозку. Простіше кажучи, ви спите, а голова не відпочиває. Виспатися у такому стані практично неможливо: сон буде неспокійним, а стан на ранок – розбитим.

Ще одна причина відмовитись від алкоголю на ніч – порушення циркадних ритмів організму. Навіть якщо після пари келихів вина вам буде набагато легше заснути, значно підвищується ймовірність прокинутися серед ночі (і не раз). Справа в тому, що спиртне стимулює швидке накопичення аденозину в головному мозку: він викликає сонливість, проте його дія швидко минає, і ви не встигаєте відпочити. Що стосується гормону сну мелатоніну, який якраз і повинен контролювати глибину та тривалість вашого сну, його вироблення під впливом алкоголю порушується.

Крім того, випитий на ніч алкоголь розслабляє всі м’язи: у тому числі м’язи горла. Через це підвищується ймовірність виникнення нічного апное – зупинки дихання тривалістю не менше 10 секунд, що періодично повторюється під час сну, а також з’являється хропіння.

Щоб уникнути всіх цих неприємних наслідків, не обов’язково відмовлятися від походів на вечірки. Просто, вирушаючи на пізнє свято, одразу визначте час, коли ви поїдете додому і ляжете спати. За три години до цього варто перестати пити алкогольні напої і почати посилено пити воду. Таким чином, на момент засипання концентрація спирту у вашій крові буде вже меншою, а це дозволить спокійно поспати з мінімальними неприємними наслідками.

попередня статтяЕксперти назвали найкорисніший спосіб приготування яєць
наступна статтяЗелена кава з брокколі: кофеїн та зелень можна поєднати в одній чашці
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я