Експерти назвали найкорисніший спосіб приготування яєць

0
Експерти назвали найкорисніший спосіб приготування яєць
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Яйця можна зустріти практично в кожному списку корисних продуктів: вони сповнені білка, вітамінів, мінералів та корисних жирів. Проте, багато дієтологів дотримуються думки, що неправильно приготовані яйця не тільки не корисні для організму, але і можуть завдати йому серйозної шкоди. Чи це правда і як є яйця, щоб отримувати від них тільки користь розповіли експерти видання Baazar.

Подробиці

Однозначну відповідь на це питання дати складно, тому що на користь (і шкоду) яєць впливає одразу кілька факторів. Наприклад, тривала температурна обробка – довге варіння в гарячій воді або запікання в духовці – підвищує засвоюваність яєчного білка. Це дуже важливо, оскільки яєчний білок «повноцінний» містить всі незамінні для організму амінокислоти.

З іншого боку, за тривалої температурної обробки руйнуються інші корисні речовини, які є у яйцях. Так, при тривалому варінні, жарінні або запіканні, яйця втрачають від 12% до 61% вітамінів, мінералів та антиоксидантів. Щоб ці втрати були мінімальними, рекомендується використовувати більш високі температури і коротший час приготування, але в цьому випадку відбувається інтенсивне окислення холестерину, яким багаті яєчні жовтки, що не найкраще позначається на здоров’ї серцево-судинної системи.

То що з усім цим робити? Повністю уникнути процесів розпаду корисних речовин або окислення холестерину не можна ніяк, проте можна вибрати способи приготування яєць, за яких шкода для організму від цих процесів буде мінімальною. Фахівці рекомендують віддавати переваги яйцям звареним круто і яйцям-пашот. Це максимально прості способи приготування яєць, що не вимагають високих температур або занадто тривалої термічної обробки.

Любителям омлетів краще відмовитися від додавання в блюдо молока, вершків та інших молочних продуктів (це збільшує навантаження на серце), а от овочів навпаки краще додати побільше – вони допоможуть заповнити усі втрачені у процесі приготування вітаміни та антиоксиданти. Обсмажуйте яйця на сухій сковорідці або з додаванням натуральних масел — топленої, оливкової або кокосової — вони не окислюються і не дають додаткового навантаження на серце.

попередня статтяЧи відчуваєте втому після тренування? Вся справа в електролітах
наступна статтяЯк алкоголь впливає на сон
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я