Як виростити розсаду петунії: 5 секретів, які допоможуть досягти бажаного

0
Як виростити розсаду петунії
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Петунія – це одна з найкрасивіших рослин, яку обирає для своєї ділянки багато дачників.

Вирощувати петунію можна лише розсадним способом. Тому варто розібрати 5 хитрощів, які допоможуть виростити розсаду петуній.

Подробиці

Терміни посадки

Типова помилка багатьох полягає в тому, що вони поспішають із розсадою петунії. Звичайно, якщо говорити про розсаду овочів, їх висаджують з кінця січня.

З петунією точно поспішати не варто. Якщо її посадити на початку лютого, то розсада може витягуватися через нестачу світла.

Оптимальний час для посадки розсади – це кінець лютого чи початок березня. Найцікавіше, що березнева розсада практично завжди виходить міцнішою, а шанси її приживання вище.

Який ґрунт вибрати

Частина дачників намагаються використовувати ґрунт зі своєї ділянки, вважаючи, що він найкращий. Це серйозна помилка, через яку отримати повноцінну розсаду не вийде. Є кілька вимог до ґрунту. Він має бути пухким, поживним, не кислим.

Для вирощування можна придбати готові субстрати у спеціалізованих магазинах. Якщо немає бажання витрачати свої заощадження, можна приготувати субстрат самостійно.

Для цього в рівних частках потрібно змішати перегній та торф, додаючи 2 частини дернової землі та трохи дрібного річкового піску, який підвищить пухкість ґрунту.

Річковий пісок варто додавати завжди, адже він забезпечує приплив кисню та води до кореневої системи розсади, що сприяє її зростанню.

Посадка насіння

Посадка насіння петунії завжди викликає чимало запитань. Типова помилка багатьох полягає в тому, що вони починають руками поглиблювати насіння. А оскільки вони дрібні, розрахувати глибину посадки вкрай складно, через що і припускаються типові помилки.

Є проста порада: на поверхні потрібно розкласти насіння і збризкати трохи водою з пульверизатора. Вони й так втягнуться у ґрунт. Звичайно, після такого способу посадки спочатку виконувати полив не можна. А ґрунт слід зволожити заздалегідь, щоб уникнути можливих негативних наслідків.

Полив

Без якісного поливу виростити розсаду петунії неможливо. А як не перестаратися? Петунія дуже маленька, тому через поливи її можна легко пошкодити. Є проста порада: полив повинен здійснюватися з використанням звичайного шприца.

Цей процес не можна буде назвати швидким чи комфортним, але інших варіантів немає. Також не можна перезволожувати ґрунт, адже в цьому випадку розсада петунії просто почне гнити.

Прищипування

До прищипування розсади варто підходити відповідально. Є базове правило: щойно з’являється 6 справжніх листків, можна приступати до процедури. Є два варіанти прищипування:

  1. Пальцями, виявляючи обережність.
  2. Ножицями. Ними можна відрізати верхню частину та точку зростання.

Далі потрібно уважно стежити за новими пагонами, що з’явилися.

Приблизно через 2 тижні їх також можна прищипнути. Якщо зробити все правильно і не виявляти поспіху, можна буде виростити пишну петунію.

попередня статтяЩо робити, якщо пожовтів білий тюль
наступна статтяЩо робити з прокислим кисломолочним сиром: коли можна готувати, а коли краще викинути
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я