...
ГоловнаЛайфстайлРобочий спосіб розмноження смородини: приживеться майже кожний пагін

Робочий спосіб розмноження смородини: приживеться майже кожний пагін

Підпишіться на нас:

Смородина, особливо чорна, непогано укорінюється. Але що робити, якщо на ділянці з’явився молодий кущ, гілочок на ньому мало, а розмножити сорт дуже хочеться? Перекладати молоді пагони на живці, частина з яких не приживеться, шкода.

Можна використовувати метод укорінення відведеннями, коли гілка пригинається до землі та присипається нею. Цей спосіб має 100%-ву приживаність. Але якщо пагони смородини ростуть строго нагору, що нормально для молодих кущів, то пригнути такі гілки складно, не ризикуючи їх зламати. Садівники – народ винахідливий, тому вони вдосконалили класичний метод.

Розмноження повітряними відведеннями

Розмноження повітряними відведеннями передбачає укорінення без пригинання до землі. Цей спосіб часто використовують квіткарі для розмноження троянд.

Потрібно взяти два пластикові одноразові стаканчики. У дні кожного треба зробити круглий отвір, наприклад, розпеченим цвяхом. Отвір має бути такого діаметру, щоб у нього помістилася гілка смородини.

Потім розрізати склянку до отвору з одного боку. Надягти на вибрану для укорінення гілку смородини. Другий стаканчик надіти на перший таким чином, щоб він цілою стороною закривав перший розріз.

В результаті розрізані сторони повинні опинитися один навпроти одного. Так два стаканчики створюють одне ціле. Для надійності їх слід обмотати скотчем чи дротом.

Усередину склянки насипається земля. Її треба буде поливати, щоб не пересихала, інакше вкорінення не станеться. Щоб знизити інтенсивність випаровування вологи, можна зверху насипати тирсу або покласти мох, створивши невеликий шар.

Знизу стаканчик треба зафіксувати, щоб він не сповзав під вагою вміщеної землі. Найпростіше намотати на гілку товстий шар скотчу, який підтримуватиме стаканчик.

Через деякий час смородина пустить багато молодих корінців. На рясне коренеутворення йде близько 2-х місяців, але потрібно дивитися за обставинами. Коли настане час, необхідно зрізати живець секатором під склянками, зняти їх, а саджанець посадити на обране місце.

Щоб укорінення відбувалося інтенсивніше, можна стимулювати гілочку. Для цього між двома пагонами робиться два надрізи кори по колу зверху та знизу гострим ножем. Потім кругові надрізи з’єднуються вертикальним. Кора обережно знімається. Повинна залишитися гола серцевина гілки. У цю голу серцевину втирається порошок корнестимулятора. Склянка одягається таким чином, щоб оголена частина гілки виявилася засипаною землею.

Цей нехитрий спосіб дозволяє легко розмножувати смородину, вкорінюючи будь-який пагін.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Як продовжити цвітіння орхідеї: фаленопсиси цвітуть по 5-6 місяців

При правильному догляді фаленопсиси можуть цвісти по п'ять-шість місяців. Догляд, який принесе тривале цвітіння квітки набувається з часом...

Яку кімнатну рослину експерти радять поставити у квартирі після ремонту: поглинає шкідливі речовини

Відомо, що багато кімнатних рослин здатні очистити повітря та принести господарям користь. У подробицях читайте про одну з...

В Україні ціни на продукти харчування різко зростуть: що відомо

В Україні до кінця літа очікують різке зростання цін на продукти харчування. Вартість  зросте на 15-30%. Причому це...

ЄС може повернути мита на українські яйця та цукор

Нещодавно Євросоюз продовжив на на рік дію торговельного безвізу з Україною стосовно сільськогосподарської продукції. Але не довго довелося...