...
ГоловнаЛайфстайл5 способів зіпсувати врожай картоплі, які робив майже кожен дачник

5 способів зіпсувати врожай картоплі, які робив майже кожен дачник

Підпишіться на нас:

Картопля – культура популярна. За її вирощуванням написано багато книг та статей, агрономи та дачники постійно діляться тонкощами агротехніки, навіть люди, далекі від городніх справ, знають про вирощування картоплі хоч щось.

А помилок, яких припускаються аграрії, від великої кількості інформації менше не стає. Кожен дачник хоч раз у житті робив помилки, які позначалися на врожайності цієї культури чи якості бульб.

Помилка 1: погане насіння

У цьому пункті йтиметься не про хворі та пошкоджені бульби. Про те, що їх не можна садити, знають усі. Йтиметься про їх розмір. Садити необхідно великі рівні бульби. Це повинно бути здорове насіння, яке визріло і зберігає сортові характеристики.

Не можна садити дрібні, надто великі та неправильної форми картоплини. Дрібні не дозріли, тому не здатні дати сильний здоровий паросток. Занадто великі чи деформовані — це ознака виродження чи хвороби, що негативно позначається на врожайності.

Якщо ви точно знаєте, який сорт саджаєте, то на насіння слід вибирати бульби, розмір яких характерний для конкретного сорту.

Помилка 2: надто рання посадка

Наздогнати та перегнати сусідів — погана стратегія щодо посадки картоплі.

По-перше, він все одно не зійде, доки земля не прогріється.

По-друге, якщо зійде зарано, то може постраждати від поворотних заморозків.

Якщо потрібна рання картопля, варто посадити одну або дві грядки і вкрити спанбондом, а основну масу висадити ближче до кінця травня, коли ґрунт прогріється до +15 градусів.

Помилка 3: не міняти насіннєвий матеріал

Навіть найкращий сорт із роками вироджується. Тому іноді слід проводити зміну посадкового матеріалу, купуючи насіння категорії еліта або супереліта. Оновлений сорт завжди врожайніший.

Також зміна насінневого матеріалу необхідна для позбавлення від хвороб. Справа в тому, що бульби – це потовщені підземні пагони. З року в рік у них накопичуються хвороби, на які хворіла картопля. Зміна насіння дозволяє позбутися і захворювань.

Помилка 4: неувага до ґрунту

На невеликій дачній ділянці складно дотримуватися класичної чотирирічної сівозміни, тому потрібно особливу увагу приділяти ґрунту, щоб він не виснажувався і не накопичував збудників хвороб. Для цього необхідно щорічно сіяти сидерати, вносити корисні мікроорганізми, мульчувати посадки.

Помилка 5: не дотримуватись відстані

Будь-якому дачнику хочеться заощадити місце — посадити густіше, зробити відстань між рядками менше. Але це призведе лише до зниження врожайності, дрібних бульб і підвищеного ризику появи хвороб через загущення.

Відстань між рядками має бути не менше 40 см, а для високорослих розлогих сортів і всі 70 см. Відстань між кущами слід робити не менше 35 см, а краще 40 см. Є винятки, наприклад, при посадці розсадою або паростками. Але при класичній посадці відстань має бути не менше ніж 35 см.

Уникайте цих помилок, щоб підвищити, як кількість врожаю, так і його якість.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Як продовжити цвітіння орхідеї: фаленопсиси цвітуть по 5-6 місяців

При правильному догляді фаленопсиси можуть цвісти по п'ять-шість місяців. Догляд, який принесе тривале цвітіння квітки набувається з часом...

Яку кімнатну рослину експерти радять поставити у квартирі після ремонту: поглинає шкідливі речовини

Відомо, що багато кімнатних рослин здатні очистити повітря та принести господарям користь. У подробицях читайте про одну з...

В Україні ціни на продукти харчування різко зростуть: що відомо

В Україні до кінця літа очікують різке зростання цін на продукти харчування. Вартість  зросте на 15-30%. Причому це...

ЄС може повернути мита на українські яйця та цукор

Нещодавно Євросоюз продовжив на на рік дію торговельного безвізу з Україною стосовно сільськогосподарської продукції. Але не довго довелося...