Фітнес

Як скинути останні 2 кілограми, які ніяк не зрушать з мертвої точки

Здавалося б, все йшло просто чудово. Дієта працювала, спорт допомагав, а вага поступово рухалася до бажаної позначки. Але що робити, якщо ти продовжуєш діяти як раніше, а вага зупинилася. Зібрали 6 можливих причин та способів боротьби з ними.

Сісти на дієту, змінити свій раціон, почати регулярно займатися спортом або хоча б вести здоровіший спосіб життя – непросте рішення. І якщо ти вже зробила кроки у цьому напрямі, ти просто молодець. Однак не завжди все йде за задуманим планом: часто, коли ти вже майже на порозі здійснення мети, вага перестає знижуватися, а ті найзлощасніші 2-3 кілограми, що відділяють тебе від ваги мрії, ніяк не бажають зникати. Чому це відбувається і що з цим робити?

Нестача сну

Сон важливий для здоров’я та гарного самопочуття, а схуднути без корекції сну і зовсім складно. До речі, восьмигодинний сон є однією з найважливіших складових процесу схуднення.

Вчені з’ясували, що нестача сну – менше 6 годин сну на добу – не лише веде до проблем із продуктивністю на роботі, а й негативно впливає на обмін речовин. Жирові запаси накопичуватимуться, а не спалюватимуться, і навіть тренування в цьому випадку менш ефективні. Крім того, якщо ти не виспалася, то й позайматися продуктивно навряд чи зможеш.

Пропуск прийомів їжі

Думаєш, що відмова від полудня чи пропуск сніданку – робоча стратегія, яка прискорить позбавлення зайвих кілограмів? Як би не так.

Рідкісні прийоми їжі посилюють почуття голоду, в результаті ти опиняєшся в стані, коли готова з’їсти слона, аби насититися. Шанси на те, що ти переїси або перекусиш чимось шкідливим, при такому підході тільки збільшуються.

Обід у соцмережах

Зізнайся, під час їди ти нерідко відкриваєш ноутбук, листуєшся з друзями в месенджерах або дивишся черговий серіал. Тебе можна зрозуміти, але це може заважати скинути зайве. Справа в тому, що коли ми відволікаємось на інтернет або телевізор, то не дивимося, що і як ми їмо. Помітити почуття насичення в таких ситуаціях буває важкувато. Підсумок – з’їдена порція може виявитися занадто великою.

Загалом, і дієтологи, і тренери нагадують про важливість усвідомленого прийому їжі – дивися, що ти їси, пережовуй їжу, насолоджуйся самим процесом обіду чи вечері. І тут сама трапеза стане приємним процесом, а ризик з’їсти зайве значно знизиться.

Занадто мало рідини

Пити воду для схуднення просто необхідно. І хоча норму 8 склянок на день вже спростували – одним води потрібно менше, а іншим більше – зовсім скорочувати споживання рідини не варто.

Вода важлива для всіх процесів, які відбуваються у організмі, а обмін речовин при її нестачі уповільнюється. Результат – вага стоїть на місці.

Якщо ти виявила, що просто забуваєш пити воду, – постав собі додаток, який допоможе розрахувати необхідну норму і нагадає про склянку води в певний час.

До речі, не роби ставку на спортивні напої. Вони дійсно можуть вгамувати спрагу і забезпечити енергією під час тренувань, але пити їх замість води точно не потрібно. Багато з них досить калорійні і стають тими рідкими калоріями, які особливо шкодять процесу схуднення.

Неправильне харчування до та після тренування

Не можна тренуватися одразу після їжі, але й на голодний шлунок займатися спортом погано. Найкраще, щоб пройшло не менше години з моменту споживання їжі.

Але не будь-яка їжа підійде – оптимально, якщо це повільні складні вуглеводи, наприклад каша, а також важливий білок – кислий сир, пісне м’ясо, яйця.

Стеж за тим, щоб не з’їсти дуже багато. Непоодинокі випадки, коли людина спочатку їсть перед тренуванням, а потім відновлює сили після, споживаючи в результаті набагато більше калорій, ніж було витрачено. Такі ситуації позбавленню зайвих кілограмів теж не сприяють.

Сила звички

Якщо ти дієш за планом – харчування, тренування, відпочинок, то спробуй відійти від нього і спробувати щось нове. Цілком можливо, що організм адаптувався до навантажень і тренувань, а тому позбутися 2 кілограмів, які псують життя, не виходить.

Наприклад, заміни пробіжку на інший варіант кардіонавантаження – сходи на танці або батутне тренування. Не виключено, що ваш організм буде вражений такою зміною, що допоможе зрушити вагу з мертвої точки.

Намагаючись дізнатися скільки дійсно можна скинути за короткий термін, ми поговорили з експертами в галузі фітнесу. Вони переконані: втрата ваги реальна, але краще не вдаватися до екстремальних способів, а робити все поступово. Ще краще всю сім’ю перевести на здоровий спосіб життя.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

Останні новиники

Городники пояснили, для чого додають господарське мило при обприскуванні городини від шкідників

Ми живемо в такий час, що вже мало хто обходиться без обприскування кущів, дерев, городини…

9 години назад

Як приготувати яскравий святковий салат без майонезу: мало хто знає фішку заправки

Пройшли ті часи, коли майже всі салати заправлялися майонезом. Зараз навпаки – більше цінуються салати,…

9 години назад

Городники пояснили, чому гірчить листя салату: знають лише досвідчені

Салат – одна з небагатьох рослин, яким не потрібно багато сонячного світла, високих температур. Здається,…

10 години назад

Альону Савраненко, більш відому як реперка Alyona Alyona, помітили з бойфрендом

Альону Савраненко, більш відому як реперку  Alyona Alyona, прихильники побачили з бойфрендом. Цією інформацією поділився…

10 години назад

Кулінари розповіли, щоб смажена картопля не прилипала до сковорідки: поради на вагу золота

Мало хто з нас не любить смажену картопельку. І дольками, і соломкою, і кільцями, а…

10 години назад

Городники розповіли, які найкращі сусіди картоплі: «зальотних» шкідників не буде

Не секрет, що від близького сусідства деяких рослин одні ростуть краще, а інші, навпаки хиріють…

11 години назад