Небезпечно, але хочеться: скільки можна випити без шкоди здоров’ю

0
Небезпечно, але хочеться: скільки можна випити без шкоди здоров'ю
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Для багатьох людей  час відпочинку та розслаблення асоціюється з вживанням алкоголю. Свято чи просто зустріч з друзями, не можливо уявити без бокальчика ігристого і не тільки…

Часте вживання алкоголю призводить до проблем із печінкою, серцем, ШКТ та мозковою діяльністю. Крім того, спиртне впливає на сімейне та соціальне життя, а також на роботу.

Відомо, що межа між випивкою та алкоголізмом тонка, і чим частіше п’єш, тим сильніше вона розмивається.

Багато залежить і від країни проживання, і від середовища спілкування. Дослідження показують, що в деяких випадках обмежене вживання алкоголю навіть корисніше, ніж його повне виключення. Ось наприклад, що вчені говорять про користь вина для здоров’я.

Стандартна порція – яка вона?

У більшості країн одна порція алкоголю – це 10-14 грамів спирту. Ось зразкові еквіваленти у напоях:

– 50 мл горілки, рому або віскі (40%);

– 150 мл вина (12%);

– 400-500 мл пива (5%).

Міцність вказана недарма, адже те саме пиво може мати і 3% спирту, і більше 10. Саме тому, навіть якщо тобі здається, що ви з друзями п’єте потроху і на рівних, реальність може бути зовсім не такою райдужною.

Що таке «обмежене вживання алкоголю»?

Якщо пояснювати простими словами, це варіант, коли людина не напивається до втрати контролю і не прагне допити все, що є на столі.

У наукових термінах це не більше 14 стандартних порцій на тиждень для чоловіків та 7 для жінок. Відмінності в нормах обумовлені відмінностями у будові чоловічого та жіночого тіла (в останньому менше води та дегідрогенази для розщеплення алкоголю), а також у гормональному статусі.

Зрештою, рішення про те, як часто і скільки пити, приймати тобі. Але плюси та мінуси різних варіантів очевидні.

попередня стаття«Не переживайте, ми не помічаємо»: жіночі промахи, які не важливі для чоловіків
наступна статтяСиндром мертвих сідниць: реальна небезпека сидячої роботи
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я