Епідемія краси: перемогти акне допоможе вірус

0
Епідемія краси: перемогти акне допоможе вірус
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

80% підлітків і все більше дорослих людей страждають від прищів або, якщо використати наукові терміни, Acne vulgaris. Комедони, запалення, висипання, червоні крапки — як тільки не називають багатостраждальне акне в рекламі косметичних засобів. На жаль, далеко не всі засоби ефективні. І абсолютно точно не працює народна мудрість, яка пропонує лікувати акне відмовою від солодкого, молочного та гострого, «пити трави» і вмиватися іонізованою водою, користуватися бодягою або протирати шкіру горілкою.

Чому виникає акне?

Головна причина появи прищів — підвищена секреція андрогенів, статевих гормонів, які всупереч назві є і у чоловіків, і у жінок. Посилення вироблення пов’язане з початком перехідного віку, тому акне вважається «підлітковою» проблемою, що зазвичай проходить з часом. Андрогени призводять до підвищеної в’язкості шкірного жиру, пори закупорюються, і в дію вступає Cutibacterium acnes (раніше відома як Propionibacterium acnes). Без доступу кисню ця підступна бактерія починає енергійно розмножуватися, призводячи до запалень і прищів.

Зволожувати чи «підсушувати»?

Традиційна косметологія керується медичним гаслом «вичистити і припекти», рекомендуючи агресивні засоби, багато з яких містять велику кількість спиртовмісних засобів, що висушують та травмують і часто посилюють проблему. Пересушена шкіра починає лущитися, пори ще більше закриваються, жир продукується енергійніше, а мікротравми посилюють запальний процес. Антибіотики допомагають краще, але бактерії поступово виробляють стійкість та перестають реагувати на лікування.

Сучасні дослідження пропонують більш щадні безспиртові засоби, що зазвичай містять ретинол, кислоти (азелаїнову або саліцилову) та зволожуючі компоненти. Вони покликані відлущити шкіру, відкривши пори, та прискорити природну регенерацію. Але й ці засоби не є нешкідливими — вони підвищують фоточутливість, можуть викликати роздратування та індивідуальну непереносимість.


Віруси продукують білки, ендользини, що розщеплюють клітинну стінку бактерії та дозволяють потрапити всередину. Нельсон вже довів, що ендользини високої очистки здатні «пробити захист» і вбити бактерію буквально через секунди після контакту, що робить ці білки особливо цікавими як основа для засобу, який можна буде наносити на шкіру.


Вченим ще тільки належить «навчити» білок знищувати «погані» бактерії, залишаючи «хороші» живими. Дослідження далеке від завершення, але вже зараз зрозуміло, що наука стоїть на порозі відкриття абсолютно нової технології боротьби з акне і може покращити якість життя багатьох людей.

попередня стаття3 помилки при самостійному фарбуванні волосся
наступна стаття«Не переживайте, ми не помічаємо»: жіночі промахи, які не важливі для чоловіків
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я