Як позбутися чорних цяток і не нашкодити шкірі

0
Раз і назавжди: як позбутися чорних цяток і не нашкодити шкірі
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Постійно виникають чорні цятки? Навчіться регулювати роботу своєї шкіри, дотримуючись простої та ефективної б’юті-рутини.

Якщо ви боретеся з чорними цятками вже багато років, можливо, ви просто не знайшли першопричину їхньої появи. Або використовуєте продукти, які посилюють проблему, що на тлі поширення міфів, які пропагують жорстке чищення, не дивно.

Чорні цятки — поширена проблема, з якою багато хто стикається круглий рік. У теплу пору року шкіра має тенденцію ставати жирнішою, і в результаті накопичення шкірного сала може призвести до закупорки волосяних фолікулів, що призводить до появи вугрів. А взимку шкіра може втратити свої природні ліпіди, стати сухою та роздратованою. Щоб компенсувати це, шкіра перезавантажується та виробляє надлишок шкірного сала, що може провокувати виникнення прищів.

Причин для проблем може бути багато. Мертві клітини, які шкіра природно втрачає під час шкірного циклу, можуть «потрапити в пастку» і застрягти у фолікулах, викликаючи появу вугрів. Продукти, що використовуються на регулярній основі, теж відіграють свою роль: тональні основи, консилери, ультра насичені креми для обличчя та інші засоби можуть накопичуватися в порах і змішуватися зі шкірним салом, що призводить до вугрового висипу.

Існує міф, що вугрі чорніють, тому що вони брудні. «Причина, через яку вугрі виглядають чорними, полягає в тому, що всі жири, що містяться в них, окислюються. Чорними їх робить не бруд, а просто окислюється шкірне сало», — пояснює дерматолог доктор Анджалі Махто.

Ніс, як правило, найбільш схильний до прояву вугрів, так як на його поверхні багато волосяних фолікулів і він виробляє більше шкірного сала, ніж інші частини обличчя. Ніс також відрізняється западинами, в яких накопичується жир і бруд, тоді як інші частини обличчя гладкіші і легше очищаються.

Найважливіше у боротьбі з комедонами (чорні цятки) – це режим догляду за шкірою. Його потрібно дотримуватися з особливою ретельністю.

«Існує безліч способів позбутися вугрів, проте основною проблемою є надмірне виділення шкірного сала, – каже доктор Анджалі. — Тому, яке б лікування ви не застосовували, вугрі завжди природно відновлюватимуться кожні 20–40 днів». Це означає, що ключ до вирішення проблеми – постійний системний догляд. На жаль, жодне лікування не може позбавити вугрів назавжди, але ситуацію можна тримати під контролем, якщо постійно докладати зусиль.

Зробіть процедуру відлущування частиною повсякденної б’юті-рутини. Режим краще визначити відповідно до типу шкіри, але не більше двох раз на тиждень. Відлущення видаляє верхній шар відмерлих клітин шкіри, що попередить закупорку пір, що забиваються старими клітинами шкіри, брудом і залишками макіяжу.

Тут важливо виявити обережність. Замість скрабів, які можуть подразнювати шкіру, можна використовувати хімічні речовини для розчинення верхнього шару відмерлих клітин шкіри. «Для цього використовуйте AHA (альфа-гідроксикислоти) в вигляді тоніків або сироваток, які дійсно ефективні для лікування вугрів – в складі шукайте гліколеву та молочну кислоти, – рекомендує доктор Анджалі.

— Ще є BHA (бета-гідроксикислоти), такі як саліцилова кислота». Мало того, що кислоти BHA можуть допомогти зрушити поверхневий шар клітин, вони мають здатність проникати в пори і прочищати їх зсередини.

Раз на тиждень можна використовувати очищувальну маску для обличчя. Шукайте такі інгредієнти, як оксид цинку (він заспокоює шкіру), сірку (як антисептик вона вбиває бактерії) та деревне вугілля (він у свою чергу витягує бактерії).

І, якщо ви думали, що ретинол хороший тільки проти зморшок, це не так. Він здатний прискорювати оновлення клітин, що робить його головним інгредієнтом для очищення пір. Найкраще використовувати засоби з ретинолом в вечірній час, в ті дні, коли ви не використовуєте скрабування чи пілінг.

Що робити, якщо вугрі вже з’явилися чи перебувають у загостреній фазі?

В цьому випадку потрібно звернутися до косметолога, щоб саме спеціаліст провів професійну чистку обличчя.

Деякі фахівці пропонують лікувальні ін’єкції, що сприяють знезараженню та загоєнню. Головне – не травмувати шкіру і не залишити шрамів, тому краще не експериментувати з чисткою в домашніх умовах.

До боротьби із чорними цятками варто підключити харчування. Ні для кого не секрет, що те, що відбувається всередині нас, відбивається і на шкірі. Тому потрібно відкоригувати раціон, щоб ефективно комплексно боротися з надлишком шкірного сала та закупореними порами.

А для контролю рівня цукру та інсуліну в крові намагайтеся уникати солодких та крохмалистих продуктів, які можуть спричинити проблеми зі шкірою. Холодноводні риби, такі як дикий лосось, сардини, оселедець та скумбрія (всі вони багаті на жирні кислоти омега-3), діють як природні протизапальні засоби і приносять велику користь для здоров’я та зовнішнього вигляду вашої шкіри.

Вони допомагають знизити хімічні речовини стресу, такі як кортизол, який може посилити акне і його ознаки і симптоми. Вживання в їжу продуктів, багатих на вітамін B2, теж допоможе зменшити стрес – для цього спробуйте шпинат, мигдаль, яйця і гриби.

попередня статтяПросто трюк, щоб очищена картопля не потемніла
наступна статтяКоролівська ватрушка: швидко і дуже смачно
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я