Як правильно голодувати, щоб не уповільнити метаболізм

0
Як правильно голодувати, щоб не уповільнити метаболізм
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Живий організм неспроможний існувати без обміну речовин. Обмінні реакції дозволяють клітинам, органам та тканинам швидко відновлюватися та отримувати енергію. Саме тому метаболізм визначає зовнішній вигляд та здоров’я людини, тривалість та якість її життя. Якщо ви хочете зайнятися своїм здоров’ям та схуднути, метаболізм – це те, на що потрібно звернути особливу увагу. Як голодувати правильно та не завдати шкоди своєму організму, дає поради лікар-терапевт австрійського центру здоров’я Verba Mayr Альбіни Долганюк.

Історія відкриття та вивчення процесів, що лежать в основі обміну речовин, охоплює кілька століть. Результати перших простих експериментів з метаболізму людини були проведені італійським лікарем Санторіо ще в 1614 році. Дослідник проводив зважування свого організму в різних ситуаціях: після сну, їжі, натщесерце, під час роботи. Так він помітив, що більшість їжі, яку він споживав, втрачалась в результаті процесу, який він назвав «непомітним випаром».

Сьогодні ми розуміємо, що процес випаровування є метаболізмом. У медицині його поділяють на дві стадії: «анаболізм», коли з простих речовин, що надходять з їжею, утворюються складніші високомолекулярні сполуки, а також «катаболізм», коли з білків, жирів, вуглеводів утворюються прості сполуки з виділенням енергії.

Енергія, що утворюється в процесі обміну речовин, необхідна для забезпечення здорової життєдіяльності організму, підтримання сну та неспання, для синтезу гормонів, для функціонування нервової та інших систем. Показник метаболізму суворо індивідуальний, він залежить від генетичних особливостей, віку та статі людини.

Встановлено, що швидкість обміну речовин уповільнюється із віком, а також при зменшенні м’язової маси тіла. Вважається, що чим більше м’язів на тілі, краще протікає обмін речовин. Ймовірно, тому у чоловіків на відміну від жінок метаболізм швидше в середньому на 10%. Також обмін речовин у жіночому організмі може залежати від фази менструального циклу.

Більш того, метаболізм може знижуватися при схудненні та дотриманні екстремальних дієт. Розмірковуючи на тему лікувального голодування як про метод превентивної медицини, необхідно наголосити, що відмова від їжі має проходити строго під наглядом лікаря в умовах медичного стаціонару та медичного закладу санаторного типу.

 

Для того щоб лікувальне голодування не вплинуло на швидкість обміну речовин, фахівець підбирає тривалість і кратність голоду за рік. Тривалість розвантажувального та відновлювального періоду може тривати до півроку. Під час голоду використовуються додаткові методи оздоровлення: гомеопатія, гірудотерапія, голкорефлексотерапія, дихальна гімнастика, інтервальна киснева терапія, очисні клізми, інфузії та ін. Терапевтичний ефект лікувального голодування проявляється у зниженні токсичного навантаження з лімфатичної, імунної, кровоносної систем, покращуються показники вуглеводного обміну, коригується інсулінорезистентність.

Не можна проводити лікувальне голодування самостійно. Це призводить до проблем із травленням, знижується імунна система, порушується гормональний баланс, уповільнюється метаболізм. Саме тому в домашніх умовах можна практикувати лише інтервальне голодування 1-2 рази на тиждень з пропуском вечірнього прийому їжі.

Встановлено, що інтервальне та лікувальне голодування дозволяє знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера, деменції, старечого недоумства. Дослідження показують, що утримання від їжі, так чи інакше, сприймається організмом як стрес. Голод здатний запускати процеси уповільнення метаболізму на генетичному рівні, як рефлекс самозбереження.

Важливим є той факт, у яких умовах і яким чином проходитиме відновлювальний період. Успіх терапії визначається підбором полегшеного дієтичного харчування у відновлювальному періоді. Тривалість відновлювального періоду займає у 2-3 рази більше днів, ніж саме лікувальне голодування.

Ранній та пізній відновлювальний період рекомендовано підтримувати регулярними фізичними навантаженнями різного ступеня інтенсивності. Надалі необхідно організувати систему 3-4 разового харчування без пропуску сніданку, також доцільно обмежити їжу з високим вмістом тваринних жирів та легких вуглеводів. Хороший результат дає рестрикція калорій у вечірній час, а також обмеження харчування непереносимих продуктів (аналіз крові на харчову непереносимість визначається за Ig G).

Таким чином, системний кваліфікований підхід до лікувального голодування дозволяє знизити ризики уповільнення швидкості обміну речовин, мінімізувати навантаження на травну систему. При індивідуальному підході оздоровчий ефект лікувального голодування для людини незаперечний.

попередня статтяПоради фахівців, як аюрведа може змінити ваше життя
наступна стаття6 звичок, які заважають спати
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я