Де досвідчені господині використовують шкірки, що залишаються після чищення апельсинів

0
Як захистити одяг від молі за допомогою апельсина
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Поласувати соковитим, смачним і кисленьким апельсином не відмовиться ні дитина, ні дорослий.

І після очищення цитрусу шкірка його вирушає прямісінько в помийне відро.

Чи раціонально це? Ні, адже з неї та з її допомогою можна зробити чимало корисних та цікавих речей для побутових потреб.

Подробиці

Що саме можна зробити?

Наприклад, якщо залишився шматок шкірки апельсина, що нагадує півсферу, а у вас є свічковий віск і ниточка для ґнота, то з усього цього легко виготовити красиву і натуральну свічку для будинку.

Для цього розплавте віск, а гніт просмикніть крізь маленьку дірочку в шкірці апельсина і надайте йому вертикальне положення.

Потім порожнечу навколо гніту треба акуратно залити розплавленим воском і дати готовій свічці застигнути.

Їли апельсини на дачі і після їхнього чищення залишилися рівні й цілі половинки шкірки?

Замість того, щоб утилізувати їх шляхом відправлення в компостну купу, зробіть із цих половинок симпатичні та екологічно чисті годівниці для птахів. Просто просмикніть крізь шкірки нитку, наповніть їх насінням і горіхами і підвісьте на гілки.

Хочете приймати ванну і почуватися так, ніби опинилися в тропічному лісі? Тоді зробіть з апельсинової шкірки настій, щоб додавати його у ванну. Знадобляться свіжі скоринки та гаряча вода.

Поки набирається ванна, залийте шкірки окропом і дайте їм настоятись. Потім сам настій вилийте у ванну. А шкірки, що стали м’якими, загорніть в марлю і теж покладіть в теплу воду.

Приємний аромат цитрусів допоможе розслабленню, а вплив ефірних олій зробить шкіру тіла більш свіжою та пружною.

Скраб з апельсиновими скоринками теж легко виготовити самостійно. Висушіть  і перемеліть шкірки в кавомолці. До цитрусового порошку, що вийшов, додайте оливкову олію, морську сіль або тростинний цукор. Всю цю масу перемішайте до однорідного стану і застосовуйте в душі як скраб для тіла.

Дрібні шматочки шкірки, що залишилися після чищення апельсинів, можна використовувати для полірування хромованих кранів та інших поверхонь.

В шкірці цитрусових також містяться кислоти, які допомагають прибрати мильний і вапняний наліт.

Візьміть невеликий шматок шкірки і білою стороною потріть кран або молдинг. Блиск відполірованого виробу буде забезпечено.

Цікавий варіант використання апельсинових шкірок – замінити ними звичні губки для миття посуду.

М’яка внутрішня поверхня шкірки допоможе прибрати жир та засохлі залишки їжі, не дряпаючи каструлі та тарілки, а кислоти та ефірні олії впораються з нагаром.

А ще зі шкірки апельсинів легко приготувати натуральний і з характерним ароматом засіб для прибирання.

Шкірки від двох-трьох апельсинів складіть у банку і залийте харчовим 9-відсотковим оцтом.

Після цього банку закрийте та поставте в темне місце на тиждень. Готовий засіб можна використовувати і для прибирання в будинку, і виведення деяких видів плям з одягу. Зручно користуватсь ним, переливши у флакон з розпилювачем.

Цитрусовий аромат не люблять багато комах, особливо комарі. Чому б не скористатися цією властивістю і не приготувати зі шкірок, що залишилися від апельсинів, натуральний репелент?

Тим більше що нічого з самими шкірками і робити не потрібно: достатньо покласти їх на підвіконня або стіл поблизу себе, щоб жоден комар чи джміль не наважився підлітати до вас впритул.

Зрештою, апельсинову шкірку можна застосувати і в кулінарії. З неї готують варення, цукати, цедру.

Цедрою легко ароматизувати чай, додавати її в соуси до м’яса або риби, прикрашати келихи для коктейлів. Свіжі апельсинові шкірки можна фігурно нарізати і перетворювати на прикрасу для фруктових десертів.

попередня статтяЯкий кисломолочний сир краще використовувати для приготування сирників
наступна статтяЯкі фрукти ніколи не зберігають поряд з яблуками
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я