Кулінарія

Експерти розповіли, в чому користь гречаного чаю і шоколаду

Гречані чай і шоколад з’явилися на українському ринку не так давно і відразу набули шаленої популярністі: їх люблять спортсмени, адепти ЗОЖу та дієтологи. Експерти видання Baazar розбирались, чому всі в такому захваті від продуктів з гречки, як їх виробляють і чи справді вони можуть принести користь організму.

Подробиці

Татарська гречка, з якої виробляють чай та шоколад, близька родичка нашої гречки. У Україні вона пратично не росте, оскільки протягом багатьох років вважалася бур’яном. Наразі татарську гречку вирощують переважно в Азії, зокрема в Китаї та Японії. Виростаючи на високогірних схилах, вона вбирає безліч корисних речовин, які не можна знайти у звичайній гречці (а якщо й можна, то в набагато менших кількостях).

Цей вид гречки надзвичайно багатий на рослинну сполуку — рутин. При регулярному вживанні він покращує кровообіг та стан судин, завдяки чому можуть покращуватися стан та зовнішній вигляд шкіри, знижуватися ризик утворення вікових пігментних плям на ній. Крім рутину в гречки багато антиоксидантів, вітаміни А та Е, вітаміни групи В, клітковина, флавоноїди та білок.

Чай із гречки заварювали ще у Стародавньому Китаї, але до нас напій дійшов зовсім недавно. Чай виробляють за особливою технологією, збираючи зерна гречки на певному етапі зрілості, їх очищають, просушують і обсмажують (від ступеня обсмажування залежить смак кінцевого продукту). Гречаний чай має приємний яскраво-виражений горіховий аромат і солодкуватий смак, який віддалено нагадує якийсь десерт. Пити гречаний чай можна в будь-який час – він зовсім не містить кофеїну і не має сильного тонізуючого ефекту, на відміну від чорного або зеленого.

Заварювати гречаний чай потрібно окропом. На один чайник об’ємом 350 мл у середньому потрібно 3-4 столові ложки гречки та 1-2 хвилини на заварювання. Загалом тут немає жодних чітких правил: якщо хочеться більш насиченого смаку, можна взяти побільше гречки або збільшити час настоювання.

Ще один популярний продукт із татарської гречки – шоколад. Його виготовляють із трьох ключових інгредієнтів: какао-порошку, олії какао та подрібненої на борошно гречки. Зараз на ринку представлена ​​величезна кількість різних видів гречаного шоколаду: до нього додають тростинний або кокосовий цукор, матчу, ваніль, корицю та багато інших спецій, що дозволяють створити унікальний смак. Вкрай рідко в його складі можна зустріти молоко – як правило, шоколад не містить продуктів тваринного походження і підходить для веганів.

Такий шоколад набагато корисніший за звичайний: він багатий рослинним білком, вітамінами, мінералами і містить близько 120 ккал на плитку. Проте, гречаний шоколад — це десерт, тому, якщо не хочете набрати вагу, сильно захоплюватися ним не варто.

Кавун Наталія

Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

Останні новиники

Що робити, якщо столовий буряк зійшов погано: швидка допомога

Буває, що посіяний буряк сходить латками: тут густо, а там пусто. Щоб не було цих…

2 години назад

Як приготувати капустяні котлети: дешево і смачно

Якщо після свят вам захочеться чогось легкого, приготуйте капустяні котлети. Це швидко, дешево в смачно.…

3 години назад

Ефективний спосіб сіяти кукурудзу: проросте вся 100%

Кукурудза – теплолюбна рослина. Тому її варто садити, коли надворі вже є стабільне тепло, а…

3 години назад

Як зробити тонкий лаваш, як пелюстка: лише 4 інгредієнти

Зараз багато страв готують з використанням лавашів. Звичайно, можна його купити, але ж самому можна…

4 години назад

Скільки разів потрібно підгортати картоплю, щоб збільшити у 3-4 рази врожай

Картопля любить постійний догляд, тільки тоді вона може порадувати щедрим урожаєм. І цей догляд полягає…

4 години назад

Як приготувати грибний паштет з ніжним смаком: «родзинка» в одному інгредієнті

Грибний паштет чудово смакує на сніданок та перекус. Будьте впевнені, що всі залишаться задоволені такою…

5 години назад