6 речей, які категорично не можна робити 13 та 14 січня

0
6 речей, які категорично не можна робити 13 та 14 січня
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

До нас стукає Старий Новий рік. У цього свята є свої правила та ритуали. Чого категорично не можна робити 13 та 14 січня? Чим відрізняється щедрування від посіву? Читайте у нашому матеріалі:

Святки – святкові дні, на які з особливим нетерпінням чекали наші предки, тривають. Адже для них це означало, що не тільки стіл ламатиметься від смачної та ситної їжі, а й свято зазирне до кожної оселі. А саме: зазвучать колядки, щедрівки та посівальні побажання.

Але якщо для сучасних мешканців України суть колядок ще зрозуміла (прославлення народження Божого Сина), то із щедрівками та посівом у багатьох виникають питання. Не всі знають, чим вирізняються ці два обряди.

Чим щедрування відрізняється від посівання

У ніч із 13 на 14 січня зазвичай відзначається Старий Новий рік (традиція, що виникла внаслідок реформи 1918 року та переходу країни на григоріанський календар). Але для наших пращурів ці дні були особливими з іншої причини. Справа в тому, що 13 січня православна церква відзначає день преподобної Меланії (у народі її часто називають Меланкою). А 14 січня – день пам’яті Святителя Василя Великого. І в ці дні було прийнято не лише вітати всіх навколо зі святами, а й робити це у пісенній та віршованій формі.

13 січня зазвичай співали щедрівки. Робити це могли лише дівчата. Після заходу сонця дівочі компанії ходять будинками і бажають добра і щастя сім’ям, благополуччя, вихваляють господарів будинку. За це отримують подарунки та частування.

На Старий Новий рік, 13 січня, можуть щедрувати лише дівчата. Час для хлопців – 14 січня
На Старий Новий рік, 13 січня, можуть щедрувати лише дівчата. Час для хлопців – 14 січня

А вже 14 січня посівають парубки. Це традиція, яка пов’язана не з благополуччям роду чи сім’ї, а із землеробством, оскільки Василь Великий є покровителем землі і тому для його задобрення символічно «засівається» будинок зерном. Для цього можна, до речі, брати не лише пшеницю, але ще й рис та пшоно. До речі, хлопці починали посівати ще з півночі або приходили в будинок на світанку. А робилося цього для того, щоб у будинок 14 січня, не дай Боже, не зайшла перша жінка. Лише поява хлопця у цей день могла гарантувати гарний урожай та удачу у справах. Жінка ж – це до біди та неврожаю.

Що не можна робити на Старий Новий рік

  • Не можна викидати зерно, яким «засівали» будинок. Нехай полежить хоча б день, а потім його потрібно віддати пташкам або тваринам домашнього господарства.
  • Також не можна закривати двері і не впускати в будинок щедруючих та посівних. Інакше зачиняться двері і для благополуччя цієї сім’ї.
  • Не можна працювати або сваритися. Тільки веселитися та радіти. Інакше весь рік проведеш у чварах та з’ясуваннях стосунків.
  • Не можна їсти пісну їжу. Стіл повинен ломитися від смачних страв. А починати вечірню трапезу 13 січня треба неодмінно з багатої куті, заправленої маком, медом та вершками або вершковим маслом. Якщо не дотримуватись цієї традиції, то не буде грошей у домі.
  • Гроші у ці дні краще не рахувати. Тобто, заздалегідь приготувати купюри для посівальників, а рахувати гроші, що залишилися, або давати в борг не можна ні в якому разі. Вважалося, що таке застереження допоможе збільшити фінансові надходження у новому році.
  • Сміття також не можна виносити з дому 14 січня, бо здоров’я винесеш з дому.
попередня статтяТоп-5 плодів, які можна їсти з кісточками
наступна статтяУкраїнцям розповіли, як отримати компенсацію при отруєнні в кафе
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я