Спеціалісти розповіли, про які хвороби свідчить наліт на язиці

0
Спеціалісти розповіли, про які хвороби свідчить наліт на язиці
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

В нормі язик людини блідо-рожевого кольору, він м’який і гнучкий, а на поверхні добре видно рівну складку і смакові сосочки. Але іноді ми виявляємо на язиці дивний наліт. Цей нешкідливий на перший погляд симптом може свідчити про серйозні захворювання. Експерти розповіли, на що варто звернути увагу, щоби не втратити здоров’я.

Язик – це дзеркало ШКТ

При захворюваннях шлунково-кишкового тракту зміна кольору язика буває дуже наочним симптомом. Через гострий гастрит може з’явитися товстий шар світло-сірого нальоту. Чистими залишаться лише кінчик язика та його бічні відділи. Також може з’явитися набряклість та слиз. Якщо гастрит хронічний, то шар нальоту стає більш щільним, а при зниженні кислотності шлункового соку на язиці іноді виступають яскраво-червоні плями.

Одне з найпоширеніших шлунково-кишкових захворювань – гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ). Основний її симптом – печія. Також пацієнти часто скаржаться на зміну чутливості до смаків: слизова обсипана, а на її поверхні з’являється щільний світлий наліт.

Виразкова хвороба шлунка проявляється у вигляді щільного сірого нальоту на кінчику язика, який не вдається очистити. При виразці дванадцятипалої кишки спостерігається набряклість язика, нерідко він настільки збільшується, що з боків його стають видно сліди від зубів. Якщо запустити виразкову хворобу, на спинці язика з’явиться наліт світлого кольору.

У медицині є таке явище як “географічний язик”

При порушеннях функцій жовчного міхура, жовчовивідних шляхів, глистних інвазіях, атопічному дерматиті нерідко розвиваються характерні зміни язика, які отримали назву «географічний язик». На його поверхні з’являються ділянки гіперемії – почервоніння, що чергуються з місцями блідо-сірого забарвлення. З часом ці ділянки змінюють своє розташування та забарвлення. Вони можуть зливатися між собою, утворюючи химерний малюнок, що нагадує малюнок географічної карти.

У інфекцій свій колір

Гострі кишкові інфекції дуже наочно проявляються блювотою і діареєю. До того ж через них язик стає сухим і поверхня покривається густим темно-коричневим, майже чорним, нальотом.

При виразково-некротичному стоматиті Венсана налітязика зазвичай брудно-зелений, з неприємним гнильним запахом. Якщо такий наліт зчистити, під ним відкриється виразка, що злегка кровоточить.

Вірусні гепатити супроводжуються жовтяницею – станом, при якому через підвищення в крові жовчного пігменту шкіра та слизові оболонки стають жовтими. Язик також схильний до цього симптому, який проявляється у вигляді жовтого нальоту.

Скарлатина та вітрянка також можуть викликати наліт на язиці. У першому випадку він буде світло-сірий або світло-жовтий – тримається 5-6 днів, а потім зникає, залишаючи за собою почервоніння.

При пневмонії може виникати зелений або коричневий наліт. COVID-19 також опосередковано може призводити до утворення нальоту. Через медикаментозне лікування баланс мікрофлори в роті порушується і ротову порожнину можуть вразити грибки.

Нешкідливі варіанти

У дорослих людей язик іноді набуває дивного кольору через цілком незначні причини. Від кави він може стати коричневим, буряковий салат та інша кольорова їжа також може тимчасово змінити зовнішній вигляд органу. У курців зі стажем язик стає жовто-коричневою.

Є ще ранковий наліт. Якщо ви прокинулися вранці та виявили світле «покривало» на язиці, не поспішайте діагностувати у себе всі хвороби світу. Незначний наліт вранці, який легко зчищається у дорослих, вважається варіантом норми.

У перші місяці життя у дітей часто з’являється білий пухкий наліт – це кандидоз або молочниця. Назвати його зовсім невинним не можна, все ж таки це грибкова інфекція. Однак це поширене явище, найчастіше діти заражаються від матерів, у більшості з яких на пізніх термінах вагітності у піхві активно розмножуються грибки роду Candida.

Загалом, щоб позбавитися від нальоту, потрібно почистити язик, якщо проблема не зникає, слід звернутися до лікаря, щоб з’ясувати першопричину хвороби.

попередня статтяЕксперти розповіли, що буде, якщо вживати багато білка
наступна статтяСир та вино: як правильно та витончено подати до столу
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я