...

Експерти розповіли, що буде, якщо вживати багато білка

Підпишіться на нас:

Білок – це макроелемент, який є невід’ємною частиною кожної клітини людського організму. Поряд із жирами та вуглеводами, білок необхідний для нормальної роботи всіх систем організму від опорно-рухової до нервової та серцево-судинної. Білки, а точніше, амінокислоти, з яких вони складаються, формують свого роду «будівельні блоки», з яких складається весь організм. Вони відповідають за міцність кісток, регенерацію тканин (як шкіри, так і внутрішніх органів) та багато інших процесів.

Дефіцит білка може призвести до різноманітних неприємних наслідків для організму. При невеликій нестачі білка порушується водно-сольовий баланс, що призводить до затримки рідини в організмі та утворення набряків. При більш серйозному дефіциті порушується процес регенерації тканин, сильно погіршується стан волосся і нігтів, а також сильно слабшає імунітет, тому що для вироблення імуноглобулінів організму потрібні саме білки, а не жири або вуглеводи.

Тим не менш, правило «все добре в міру» ніхто не скасовував, і надлишок білка в організмі загрожує не менш небезпечними наслідками, ніж його дефіцит. Багате білками і бідне вуглеводами та жирами харчування створює навантаження на нирки та печінку. Через це ви можете відчувати постійну спрагу та проблеми із травленням. Вони у свою чергу провокують збої у виробленні гормонів, які сильно впливають на емоційний стан, а в особливо серйозних випадках можуть стати причиною ендокринних збоїв.

Надлишок білків стимулює посилену роботу нирок, які виводять продукти їхнього розпаду. Надлишок білків і нестача клітковини – прямий шлях до проблем зі шлунком, у тому числі до здуття, тяжкості, діареї та печії. У довгостроковій перспективі підвищений вміст білка та нестача інших поживних речовин у раціоні здатні провокувати несприятливі зміни в емоційному стані, аж до депресії та хронічної втоми.

Пам’ятайте, що норма білка становить не більше 3 грамів на кілограм ваги, а його загальна частка не повинна перевищувати 30% всього раціону. Вживаючи максимально допустиму дозу білка, не забувайте доповнювати свій раціон багатими клітковиною овочами, щоб дати можливість своєму організму правильно переварити досить складний у засвоєнні білок. При цьому не забувайте, що на сам процес розщеплення білків потрібно чимало енергії, тому разом з білковою їжею організму необхідно отримати і достатню кількість вуглеводів .

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я