Вченим не вдалося виявити цілющих ефектів ароматерапії

0
Вченим не вдалося виявити цілющих ефектів ароматерапії
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Ароматерапія не впливає на імунітет, больову чутливість і швидкість загоєння ран. Такого висновку дійшли вчені з Університету Огайо, які вивчали дію ароматів лимонної та лавандової олії на 56 здорових добровольцях. У той же час, вдихання олії лимона може покращити настрій, з’ясували дослідники.

Протягом трьох днів 56 чоловікам і жінкам закріплювали під носом бавовняну кульку, змочену лимонною, лавандовою олією або дистильованою водою. Усім учасникам регулярно вимірювали тиск та пульс, а також забирали зразки крові на аналіз. Для оцінки їхнього настрою проводилися спеціальні психологічні тести.

Швидкість загоєння ран оцінювалася за допомогою тесту зі смужкою лейкопластиру, після видалення якої залишалися невеликі дефекти епітелію. Для визначення больової чутливості добровольці занурювали ноги у крижану воду. Для оцінки впливу ароматерапії на імунітет керівник дослідження Дженіс Кайкольт-Глейзер (Janice Kiecolt-Glaser) та її колеги визначали рівень інтерлейкінів 6 та 10 у крові учасників, а ефект на ендокринну систему оцінювався за коливаннями концентрації гормонів стресу – кортизолу та норепінефрину.

З’ясувалося, що ароматерапія не мала жодного впливу на рівень гормонів стресу та факторів імунітету, не чинила знеболювальної дії та не прискорювала загоєння ран.

Єдиний позитивний ефект, який вдалося зафіксувати – покращення настрою учасників під впливом лимонної (але не лавандової) олії.

«Людський організм- дуже складний механізм, і якщо хтось почувається краще при використанні ароматерапії, ми не збираємося його переконувати. Тим не менш, досі нам не вдалося виявити жодних фізіологічних ефектів застосування ароматичних олій», – повідомив професор Вільям Маларкі (William Malarkey).

попередня статтяНастя Каменських показала еротичний пляжний образ на узбрежжі Карибського моря
наступна статтяЕксперти розповіли, що буде, якщо вживати багато білка
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я