Навіщо потрібен гемоглобін і як підтримувати його рівень за допомогою продуктів

0
Навіщо потрібен гемоглобін і як підтримувати його рівень за допомогою продуктів
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Нам усім відомо, що гемоглобін міститься в крові, і підтримання його рівня важливе для здоров’я. Але що він представляє собою насправді, які його головні функції і чому він такий важливий багато хто навіть не здогадується.

Розповідаємо, навіщо нам потрібен гемоглобін, і за допомогою яких продуктів його рівень крові можна підняти.

Залізо є важливим елементом для крові. Близько 70 відсотків заліза у вашому організмі міститься в червоних кров’яних тільцях, які називаються гемоглобіном, і в м’язових клітинах, які називаються міоглобіном. Гемоглобін необхідний для перенесення кисню в крові від легень до тканин. Міоглобін у м’язових клітинах приймає, зберігає, транспортує та виділяє кисень.

Середній дорослий чоловік має близько 1000 мг запасеного заліза (цього вистачає приблизно на три роки), тоді як жінки в середньому мають лише близько 300 мг (вистачить приблизно на шість місяців). Коли споживання заліза є хронічно низьким, запаси заліза можуть виснажуватися, тим самим знижується рівень гемоглобіну. Це може призвести до залізодефіцитної анемії – стану, при якому відбувається кисневе голодування тканин. Крововтрата – найчастіша причина дефіциту заліза. Саме тому жінки особливо потребують підтримки рівня заліза під час менструації.

Рівень заліза можна перевірити за допомогою звичайної крові. Гемоглобін не виробляється в організмі і повинен надходити з того, що ви їсте, тому важливо мати збалансований раціон. Мінімальна добова потреба дорослої людини у залозі становить 1,8 мг.

Тваринний білок – ось головне джерело заліза у продуктах харчування, дефіцит якого викликає подібне самопочуття.

Лише від 10 до 30 відсотків споживаного заліза засвоюється і використовується організмом. Добова норма заліза може бути досягнута за рахунок прийому добавок, але після призначення лікаря.

Також важливо вживати продукти із високим вмістом вітаміну С, тому що він допомагає організму засвоювати залізо.

В яких продуктах міститься залізо

  • Овочі та фрукти: зелень, гранат, тофу, броколі, горошок, брюссельська капуста, яблука, паростки квасолі, боби квасолі, картопля, стручкова квасоля, кукурудза, буряк, капуста;
  • Морепродукти: риба, молюски та устриці;
  • М’ясо та птиця: яловичина, телятина, свинина, ягня, курка, індичка, печінка (крім печінки риби);
  • Волоські горіхи;
  • Курячі яйця;
  • Цитрусові (вони містять вітамін С, важливий для засвоєння заліза);
  • Болгарський перець.
попередня статтяЧи дійсно можна схуднути, займаючись йогою
наступна статтяЕксперти розповіли, чим корисна сочевиця
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я