Як хода впливає на ваш настрій та здоров’я

0
Як хода впливає на ваш настрій та здоров'я
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Мало хто замислюється над тим, як правильно ставити одну ногу перед іншою. Тим часом вчені виявили масу доказів того, що корекція ходи може серйозно вплинути на стан як фізичного, а й психічного здоров’я.

Корекція ходи в середньому віці допоможе зменшити ризик розвитку артриту колінного суглоба. Такого висновку дійшов професор біомеханіки та ортопедичної інженерії Університету Кардіффа Кеті Холт. За словами Холта, манера ходьби, при якій коліна виявляються дуже далеко один від одного або, навпаки, занадто близько один до одного, призводить до надмірного навантаження на внутрішню частину коліна.

Кадр з фільму " Службовий роман"
Кадр з фільму ” Службовий роман”

На ходу можуть вплинути невеликі травми, такі як розрив хряща або легкі деформації. У свою чергу, постійне надмірне навантаження може спровокувати низку пошкоджень на клітинному рівні. «При достатньому навантаженні на тканини (тіла) організм функціонує нормально, але при перевантаженні змінюється обмін сигналами між тканинами та реакція погіршується. В організмі починається розвиток остеокластів – клітин кісткової тканини. При надто активному розвитку остеокластів відбувається руйнування суглобів та хрящів. У той же час відбувається вироблення цитокінів – імунних клітин, що викликають запалення і, як наслідок, біль при артриті.

Кадр з фільму "Малена"
Кадр з фільму “Малена”

Зараз Холт та її команда розробляють методи корекції ходи для людей віком від 40 до 50 років. Зокрема, фахівці аналізують, які зміни (наприклад, ходьба широким кроком) можуть виявитися справді корисними.

У той же час, результати низки досліджень свідчать про те, що зміна ходьби може стати непоганою профілактикою депресії. Зокрема, за спостереженнями фахівця з досліджень у галузі геріатричної медицини доктора Роберта Бріггса, невисока швидкість ходьби та короткі кроки вказують на підвищений ризик розвитку депресії.

Як уточнює Бріггс, люди з млявою ходою, швидше за все, не надто активно займаються спортом і вважають швидку ходьбу обтяжливою. І даремно, оскільки вченим чудово відомо: енергійна швидка “щаслива” ходьба — це прямий шлях до покращення настрою.

попередня стаття6 лайфхаків від людей, які схудли без дієт
наступна статтяЛікарі рекомендують вживати цей копійчаний фрукт для зниження артеріального тиску
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я