...
ГоловнаЛайфстайлЯкий дренаж не є найкращим для кімнатних рослин

Який дренаж не є найкращим для кімнатних рослин

Підпишіться на нас:

Якими властивостями повинен володіти матеріал, який використовується квітникарями для дренажу, при посадці кімнатних рослин знають не всі.

Зазвичай переваги надаються органічним матеріалам. Але перш ніж зробити вибір, слід розібратися, що до чого, і визначитися із товщиною шару.

Подробиці

Коротко про дренаж

Товщина шару дренажу залежить від висоти ємності, в яку буде посаджено рослину. Він необхідний для запобігання накопиченню надлишків вологи та виведення їх у піддон. Невідповідний дренаж або його відсутність призведе до гниття коренів та загибелі рослини.

Якщо горщик низький і широкий, то цілком достатньо 2 см шару. В звужений донизу горщик можна насипати до 4 см дренажу. У горщики стандартної форми в середньому достатньо 3 см наповнювача.

Не забувайте, що окрім дренажу у горщику повинні бути ще й отвори для стоку вологи.

Яким має бути дренаж

Насамперед, це мають бути матеріали, які не вступають у взаємодію з ґрунтом і вологою, а отже, не провокують процесів гниття і не гниють самі.

Матеріал повинен пропускати повітря, воду та заважати розмноженню шкідливих мікроорганізмів.

Мох сфагнум

Завдяки особливостям своєї будови мох вбирає вологу і є своєрідним запасним резервуаром. І тут полив можна проводити рідше.

Червона цегла

Найчастіше використовуються уламки червоної цегли, але можна використовувати і білу. Бажано, щоб це були уламки без гострих кутів.

Керамзит

Це класичний наповнювач квіткових горщиків та діжок. Легкий та пористий, не гниє, обтічної форми.

Галька чи щебінь

На відміну від керамзиту, це важкий матеріал. Він може зробити горщики з квітами непідйомними, але в цілому зі своїм завданням справляється.

Пінопласт

Має лише один недолік: часто з крихтою пінопласту сплітаються коріння рослин. Щоб вибрати їх, доводиться частково обрізати підземну частину квітки.

Деревне вугілля

Не тільки вбирає надлишки вологи, а й поглинає шкідливі речовини. У горщику з таким дренажем ніколи не буде цвілі та процесів гниття.

Матеріали, непридатні для дренажу

Як би не хвалили ці матеріали шанувальники органіки, але яєчна або горіхова шкаралупа, кора дерева і тріски непридатні для організації дренажного шару.

Всі вони погано пропускають воду і з часом починають гнити, що згубно позначається на стані кореневої системи.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Як продовжити цвітіння орхідеї: фаленопсиси цвітуть по 5-6 місяців

При правильному догляді фаленопсиси можуть цвісти по п'ять-шість місяців. Догляд, який принесе тривале цвітіння квітки набувається з часом...

Яку кімнатну рослину експерти радять поставити у квартирі після ремонту: поглинає шкідливі речовини

Відомо, що багато кімнатних рослин здатні очистити повітря та принести господарям користь. У подробицях читайте про одну з...

В Україні ціни на продукти харчування різко зростуть: що відомо

В Україні до кінця літа очікують різке зростання цін на продукти харчування. Вартість  зросте на 15-30%. Причому це...

ЄС може повернути мита на українські яйця та цукор

Нещодавно Євросоюз продовжив на на рік дію торговельного безвізу з Україною стосовно сільськогосподарської продукції. Але не довго довелося...