Чому перед здачею аналізів не можна їсти, пити каву та курити

0
Чому перед здачею аналізів не можна їсти, пити каву та курити
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Лабораторні дослідження надають багато інформації про стан здоров’я людини. Враховуючи важливість аналізів для діагностики захворювання, до їхньої здачі варто підходити особливо відповідально. Хоча іноді пацієнти ігнорують навіть елементарні правила здачі аналізів.

Наприклад, багато хто знає, що здавати кров потрібно натще, але мало хто пам’ятає про заборону жувати жуйку перед походом до лабораторії. Також на результат діагностики може впливати викурена перед входом до лабораторії сигарета або надмірна фізична активність на вечірньому тренуванні. Тому перед здаванням будь-якого аналізу потрібно уважно ознайомитися з рекомендаціями та не сприймати їх формально.

Чому не можна снідати?

Сотні процесів в організмі пов’язані один з одним і відбуваються одночасно. Тому і такий точний метод досліджень, як лабораторна діагностика, передбачає, що пацієнт буде дотримуватися певних рекомендацій, навіть якщо вони здаються йому безглуздими. Наприклад, при жуванні жуйки мозок вважає, що в організм надходить їжа і починає виробляти ферменти для її розщеплення. Активатором деяких ферментів є гормони, отже, їхній рівень теж зміниться. Таким чином, жуйка може вплинути на результат біохімії, рівень гормонів та інші аналізи.

Тому більшість аналізів і здаються натще. Краще нічого не їсти за 12 годин до приходу до лабораторії. Але й довше голодувати також не можна, оскільки це може вплинути на деякі дослідження, наприклад, знизити показники глюкози.

Харчування на день напередодні здачі аналізу, по суті, має бути «дієтичним». Краще їсти нежирну їжу, вживати каші чи супи. Вживання великої кількості м’яса (білків) підвищує концентрацію аміаку та сечовини у сироватці крові, а в сечі – кількість солей кальцію.

Щільна вечеря, вживання смаженої їжі, ковбас та копченостей збільшує вміст жирів у плазмі. Це підвищує густину біоматеріалу, викликає помутніння сироватки, наслідком чого буде спотворення результатів. Краще не вживати і «фарбуючі» продукти (буряк та морква), оскільки вони змінюють колір сечі та сироватки крові. Якщо людина вживає мало солі або перебуває на дієті без солі, це змінює показники гормону альдостерону.

Пити перед аналізами можна лише звичайну негазовану воду. Вранці потрібно відмовитися від кави та чаю. Кофеїн сприяє виробленню адреналіну, що зробить недостовірним цей аналіз, і збільшує концентрацію вільних жирних кислот. Також кофеїн підвищує опірність організму до дії інсуліну, а це вплине на визначення глюкози. У день перед аналізом не можна вживати і алкоголь, що впливає на рівні лактату, сечової кислоти та тригліцеридів.

Куріння та навантаження напередодні аналізів

Хоча б за годину до здачі аналізів слід утриматися від куріння, адже максимальна концентрація нікотину в крові настає через 20-30 хвилин після викуреної сигарети. Найбільш небезпечний у плані викривлення результатів аналізів нікотин, оскільки він впливає на зміну рівнів багатьох гормонів. Крім того, після куріння виростають рівні еритроцитів, моноцитів, еозинофілів, гемоглобіну, а ось показники лейкоцитів знижуються.

У рекомендаціях до здачі аналізів часто вказується, що треба уникати фізичної активності. Адже під час занять спортом в організмі значно збільшуються чи, навпаки, знижуються показники гормонів. Наприклад, після вправ зростають показники статевих гормонів, а також активується згортання крові та функціональна активність еритроцитів. Деякі зміни залишаються навіть упродовж 12-24 годин. Тому краще не займатися спортом увечері напередодні здачі аналізів. Перед власне здаванням будь-якого аналізу краще провести 10-20 хвилин у повному спокої. Не можна здавати аналізи після масажу, а також ультразвукової чи рентгенологічної діагностики.

Для отримання коректних результатів за багатьма аналізами необхідно дотримання різних умов, наприклад, відмови від прийому певних препаратів, облік днів менструального циклу для жінок, строга дієта протягом декількох днів. Слід завжди уточнювати правила підготовки до здачі аналізів і можна розраховувати на отримання правильного результату.

ДЖЕРЕЛОgrippua
попередня статтяЛікар розповів, чим небезпечна звичка хрустіти пальцями
наступна статтяВчені наблизилися до повного лікування бронхіальної астми
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я