Онколог розвіяв найпоширеніші міфи про рак

0
Онколог розвіяв найпоширеніші міфи про рак
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Кандидат медичних наук, онколог Михайло Ласков відповів на найпоширеніші питання ракових захворювань.

Подробиці

Як він розповів, здоровий спосіб життя не гарантує “імунітету від раку”. За словами лікаря, точну причину появи пухлин не встановлено: факторів для цього багато, і частина з них досить індивідуальна.

“Далеко не всі з них стосуються способу життя. Так, генетичні мутації, що передаються у спадок, пов’язані з певними видами раку (наприклад, деякі форми раку молочної залози мають спадкову природу)”, – пояснив співрозмовник видання.

При цьому він наголосив, що у будь-якому випадку слід виробляти здорові звички та дбати про організм, щоб не потрапити до групи ризику.

Ласков зазначив, що, всупереч поширеній думці, при діагностиці онкологічних захворювань не можна покладатися лише на загальний аналіз сечі та крові. Ці дослідження показують загальний стан організму і не можуть сигналізувати про небезпечні процеси. Крім того, і біль може не бути ознакою пухлини, оскільки багато видів раку на ранніх стадіях протікають безсимптомно.

“Те ж стосується й інших насторожуючих ознак: різке схуднення, нудота і температура хоч і можуть супроводжувати онкологічні хвороби, але поставити діагноз тільки за цими симптомами неможливо”, – заявив лікар.

Онколог розповів, що різні види злоякісних пухлин розвиваються з різною швидкістю. Саме тому деякі пацієнти ці хвороби виявляють на пізніх стадіях, коли лікарі вже нічим не можуть допомогти. Проте він наголосив, що з метою профілактики необхідно проходити регулярні огляди.

“Серед таких досліджень – РАР-тест для виявлення раку шийки матки, аналіз калу на приховану кров, колоноскопію або сигмоскопію для виявлення раку кишечника”, – перерахував Ласков.

Він відмітив, що багато хто називає рак хворобою літніх, що частково вірно. З віком в організмі накопичуються різні збої, які можуть провокувати появу пухлин, пояснив він. Попри це, онкологічні захворювання зустрічаються в дітей віком навіть у стадії ембріонального розвитку.

Фахівець наголосив, що люди за всіх часів хворіли на рак. Тому припущення, що кількість злоякісних пухлин збільшилася через розвиток сучасних технологій, є неправильним.

“Інша справа, що з розвитком медицини тривалість життя людини постійно збільшується, а засоби діагностики стають досконалішими, тому фіксується дедалі більше випадків злоякісних пухлин”, – наводить видання слова онколога.

Він додав, що раніше багато хто просто не доживав до віку розвитку пухлин, а лікарі не завжди могли їх виявити.

“Найпоширеніші види раку у світі – рак легенів, рак кишечника, рак шкіри, рак молочної залози у жінок і рак простати у чоловіків”, – сказав Ласков.

За його словами, найвищі показники смертності — у раку легень, а найнижчі — у базально-клітинного раку шкіри. Поки що дуже погано піддаються лікуванню пухлини мозку та рак підшлункової залози.

Онколог підкреслив, що успіх у позбавленні раку залежить від безлічі факторів, у тому числі від стадії захворювання. Немає і єдиної статистики щодо рецидивів, сказав він.

“Нерідко після лікування настає повне одужання. Імовірність рецидиву залежить від виду раку та правильності лікування. <…> Наприклад, у випадку з лейкозом відсутність рецидивів протягом трьох-п’яти років говорить про те, що ймовірність повернення хвороби не вище, ніж ризик захворіти на рак у здорової людини”, – сказав лікар.

попередня статтяЯк носити пуховики з сукнями цієї зими
наступна статтяВчені назвали кілька ключових звичок довгожителів
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я