Як підготувати дитину до переїзду за кордон

0
Як підготувати дитину до переїзду за кордон Якщо ти замислюєшся про переїзд із дитиною, то перед тобою кілька рекомендацій. Дозволяти виплескувати емоції Новина про переїзд викликає бурю емоцій: страх, гнів, розгубленість, біль. Згадай мультфільм «Головоломка» — дівчинка Райлі переїжджає з батьками до іншого міста. Замість її думок ми чуємо репліки емоцій, яким не подобається абсолютно все: у новому будинку погано пахне, немає ремонту, довкола голі стіни та пил. Райлі відчуває смуток, гнів і огиду одночасно. Ці емоції можуть бути сильними у реальному житті. Тому потрібно поставитися до них із розумінням. Так, батькам теж важко та сумно, вони багато зробили для переїзду. Але важливо дати дитині можливість зануритися та поплакати. Допомогти в цьому може душевна розмова. Якщо дитина ще маленька, то не до кінця розуміє, що відчуває. Дорослий допоможе йому усвідомити свої емоції:
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Переїзд для дорослого – це нелегкий крок. Але для дитини він може виявитися справжнім кінцем світу. Доведеться залишити все, до чого звик, у тому числі й друзів. Особливо великий стрес викликає переїзд в іншу країну, адже там доведеться вивчати нову мову та пристосовуватися до нової культури.

Якщо ти замислюєшся про переїзд із дитиною, то перед тобою кілька рекомендацій.

Дозволяти виплескувати емоції

Новина про переїзд викликає бурю емоцій: страх, гнів, розгубленість, біль. Згадай мультфільм «Головоломка» — дівчинка Райлі переїжджає з батьками до іншого міста. Замість її думок ми чуємо репліки емоцій, яким не подобається абсолютно все: у новому будинку погано пахне, немає ремонту, довкола голі стіни та пил. Райлі відчуває смуток, гнів і огиду одночасно.

Ці емоції можуть бути сильними у реальному житті. Тому потрібно поставитися до них із розумінням. Так, батькам теж важко та сумно, вони багато зробили для переїзду. Але важливо дати дитині можливість зануритися та поплакати.

Допомогти в цьому може душевна розмова. Якщо дитина ще маленька, то не до кінця розуміє, що відчуває. Дорослий допоможе йому усвідомити свої емоції: “Тобі сумно, тому що тобі подобався твій дитячий садок” або “Там все було звичне, а тут нове і дивне”. Дайте змогу пережити втрату, тоді у дитини з’явиться місце для нових позитивних відчуттів.

Залучати до зборів

Дитину можна залучити до процесу переїзду за допомогою прохання – виріши, що ти візьмеш із собою, а що залишиш. Так він відчує, що має право голосу у тому, що з ними відбувається.

Такий вибір має стосуватися не лише іграшок. Запитай дитину, чого їй не вистачатиме найбільше. Якщо це улюблені смаколики, яких немає в новій країні, по можливості візьми їх із собою. В оточенні знайомих речей та їжі дитина почуватиметься комфортніше.

Почуття безпеки може дати навіть улюблений одяг, його можна надіти на час перельоту чи поїздки в машині. Якщо вона забрудниться – не біда, головне, що дитині буде комфортніше.

Пропонувати прощатися

У переїзді погано те, що якусь частину життя потрібно залишити у минулому. Це можуть бути і близькі родичі, і друзі, і вихованці.

Щоб прощання з ними пройшло простіше, потрібно призначити кілька прощань. Нехай дитина приїде в гості до бабусі та дідуся, обійме їх. Або погуляє зі своїми однокласниками, потисне їм руки.

Дуже важливо не уникати цього процесу, адже якщо дитина бачить, як батьки бояться прощань, робить висновок, що розлучення — це щось неприємне і навіть страшне. Саме тому дитина силоміць намагається утримувати біля себе все звичне та улюблене, навіть пускається в істерику. Тож батькам варто прощатися разом із дитиною.

Щоб процес був простіше всім, можна зосередитися на деталях:

Минуле. Від нього залишаться спогади та фотографії. Зі старими друзями можна листуватися і телефонувати. Якщо буде можливість, до родичів можна буде приїжджати у гості.

Сьогодення. Це нова країна, захоплення, друзі, кафе. При переїзді важливо не забувати про розваги, щоб пом’якшити психологічний перехід від старого життя до нового.

Майбутнє. Разом з дитиною будуйте спільні плани, вивчайте карту та обговорюйте, куди ви хочете поїхати і що подивитися. Адже переїзд не обмежується одним будинком, на дитину чекає нове місто чи навіть країна.

Говорити правду

У новому місті дитина шукатиме і нові орієнтири: будинок, садок чи школу. Тому так важливо наперед відповісти на всі можливі питання, пов’язані з ними.

При цьому важлива чесність — не треба говорити, що дитині сподобається у новій школі і вона швидко потоваришує з хлопцями. Краще відкрити сайт навчального закладу, разом подивитися фотографії, побачити класи та склад учнів. Тоді дитина матиме реальне уявлення про місце, куди вона вирушить, і від цього страх зменшиться.

Розповідати про нове місце

Коли перші негативні емоції стихнуть, можна потихеньку говорити про плюси переїзду. Особливо важливо розповідати про нове місце, якщо сім’я переїжджати в іншу ну країну. Дитина може бути налякана невідомістю, тому розкажіть, що доброго її чекає.

попередня статтяЯк корисно використати лотки від яєць
наступна статтяПовітряний та розсипчастий сирний кекс на сніданок або до чаю
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я