Нутріціолог розповіла, як харчуватися в святкові дні, щоб не набрати зайвої ваги

0
Як харчуватися в святкові дні, щоб не набрати зайвої ваги — пояснює нутріціолог.
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Новорічні свята — час вечорів у родинному колі, веселих посиденьок з друзями, довгоочікуваних подарунків і, звичайно, святкового застілля. Ви щасливі, поряд з вами близькі, попереду — довгі вихідні: навіть тим, хто зазвичай дотримується принципів здорового харчування, важко відмовитися від улюблених закусок, салатів і солодощів.

А потім свята закінчуються і виявляється, що ви всього за пару днів набрали кілька кілограмів. Чому це відбувається щороку і чи існує баланс між корисними харчовими звичками та задоволенням? Давайте розбиратися.

Наталія Самойленко  – ендокринолог, нутріціолог, директор та засновник клініки дієтології розповіла, що головна причина переїдання прямо перед нами — ось він, накритий новорічний стіл. У зимові свята ми готуємо і їмо в неймовірних кількостях, при цьому наш «класичний» раціон не найзбалансованіший і найкорисніший: тут і улюблені майонезні салати, і жирні сорти м’яса — а ще копченості та маринади, солодощі на будь-який смак і, звичайно, міцний алкоголь.

Але достаток і навіть сумнівний склад святкових страв є не єдиними причинами переїдання!

  • Численні дослідження підтверджують: у компанії ми з’їдаємо більше. І низка фахівців упевнена: причина у зв’язку між переїданням та емоціями. Чули про звичку заїдати стрес та втому? Виявляється, позитивні переживання та святкова обстановка також можуть провокувати голод.
  • На те, скільки ми їмо, впливає розмір порції. В одному експерименті двом групам людей пропонували суп. Перша група могла взяти добавку, другій добавок не було, зате тарілки непомітно для учасників поповнювали з допомогою спеціального устаткування. У результаті люди з повними тарілками з’їли набагато більше, ніж ті, хто міг скільки завгодно підливати собі суп самостійно.
  • Різноманітність підступна. Смакові відчуття викликають у нас задоволення — перестати їсти, доки ми його відчуваємо, складно. У нормальній ситуації наш мозок швидко «звикає» до смаку страви і перестає відчувати з цього приводу щось особливе, тому ми вчасно завершуємо трапезу. Але якщо зібрати на тарілці цілий карнавал смаків, зупинитися буде набагато складніше: у результаті ви з’їсте приблизно в 4 рази більше, ніж зазвичай. Згадайте шведський стіл: його проблема також зовсім не в тому, що доступ до їжі не обмежений!
  • Ми переїдаємо, коли вживаємо алкоголь. Причин відразу кілька — з одного боку, ми гірше контролюємо себе і стаємо більш імпульсивними. З іншого, алкоголь порушує сприйняття сигналів власного тіла: ми можемо майже не відчувати болю, холоду чи насичення.Ми худнемо до Нового року. І в цьому немає жодної проблеми, якщо знижувати вагу нам допомагають легкий дефіцит калорій та збалансований раціон. А ось жорсткі дієти провокують порушення харчової поведінки: швидше за все, за новорічним столом після тривалого голоду чекає зрив.

Скільки можна набрати?

Насправді, не так багато: кілька днів переїдання залежно від особливостей організму та рівня фізичної активності не додадуть більше ніж 0,5-1 кілограм жирової маси. Все інше — це рідина: вона затримується в організмі через сіль, цукор і, як не дивно, зневоднення, яке викликає алкоголь.

Усунути набряки може бути непросто: швидкість, з якої організм позбавлятиметься зайвої рідини, залежить від ваших індивідуальних особливостей (наприклад, стану лімфатичної системи) та способу життя. Якщо ви любите солоне і мало рухаєтеся, вода залишиться з вами трохи довше.

Чому переїдати небезпечно?

Самі по собі пара зайвих кіло не трагедія. Справжня небезпека епізодичних переїдань у навантаженні, яке отримує організм, та їх вплив на наші звички:

  • Переїдання провокує загострення хронічних захворювань. Гастрити, панкреатити, порушення в роботі печінки — будь-які проблеми з системою травлення вимагають дбайливого відношення. Особливо небезпечно порушувати режим харчування, до якого ви звикли.
  • Після переїдання важко відновитися. Навіть епізодичні відступи від звичок змінюють харчову поведінку — на жаль, не на краще. Ми не так багато набираємо за свята — але дослідження говорять про те, що позбавитися цієї ваги більшості людей виявляється непросто.
  • Переїдання викликає провину. І це може призвести до серйозних наслідків! Люди, які соромляться пари набраних кілограмів, можуть почати «заїдати» провину або, навпаки, карати себе голодуванням, які завжди призводять до нового переїдання.

Як залишитися у формі та не нашкодити здоров’ю

Чи варто відмовлятися від святкових застіль, щоб зберегти звичний режим харчування? Звичайно, ні! Проведіть найчарівніший час року весело — і з любов’ю до себе.

  • Не сідай за стіл із почуттям голоду. Випий перед вечерею склянку теплої води або з’їжте легкий овочевий салат: притупивши голод, набагато легше втриматися від переїдання.
  • Експериментуй із рецептами. Чи стане салат гіршим, якщо замість майонезу заправити його легким йогуртовим соусом? Не спробуєш – не дізнаєшся! Сьогодні існує безліч корисних інтерпретацій «класичного» святкового частування — і вигадують їх не лише адепти дієт чи правильного харчування, а й справжні зірки ресторанного бізнесу.
  • Вибирай найкраще. Вечеряєш у гостях, і корисні альтернативи тут не в честі? Просто оціни обстановку та спробуйте зібрати корисну тарілку з того, що є у вашому розпорядженні. Вибирай нежирні сорти м’яса та рибу, додай овочів та фруктів, не захоплюйся копченостями та соліннями. Звісно, ​​відмовляти собі у улюблених частуваннях не треба — бачиш щось, без чого не можете жити, бери. Але краще обмежитися невеликою порцією.
  • Більше рухайся. Зимові свята – чудовий час для відпочинку на свіжому повітрі. Вирушай із друзями за місто, покатайся на ковзанах, влаштуй фотосесію у парку. Ми набираємо вагу з єдиної причини: якщо з’їдаємо більше калорій, ніж витрачає наш організм. Тож варто трохи збільшити енерговитрати.
  • Не вини себе за з’їдене. Відчуваєш, що переїла? Не думай про це занадто довго – просто виріши для себе, що завтра продовжиш харчуватися як завжди. Не слід пропускати сніданок або оголошувати розвантажувальний день. Краще допоможи організму швидше відновитися: приготуйте щось легке і корисне, прогуляйся, подивіться улюблений фільм. Стрес та негативні переживання все одно не допоможуть схуднути: науково доведено, що вони уповільнюють обмін речовин.

Пам’ятай, що найкращі «ліки» від переїдання — культура харчування: зроби здоровий раціон частиною повсякденного життя, не пропускай їжі, не беріть за правило перекушувати на ходу або за переглядом фільму.

Сформувати корисні звички допоможе підтримка спеціаліста (нутріціолога, дієтолога, професійного тренера – якщо ви займаєтеся спортом). Готувати здорову їжу найкраще самостійно – так ви завжди будете впевнені у складі та зможете стежити за балансом КБЖУ. А для тих, хто хоче заощадити кілька годин і швидше «увійти в режим», зараз існують послуги доставки здорового харчування зі збалансованими раціонами.

попередня статтяЧи варто витрачати гроші на патчі для очей чи це просто маркетинговий хід
наступна статтяСтав відомий дешевий продукт, що знижує ризик розвитку діабету
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я